ZBOG SKRIVENE AFERE IZ LUTRIJE ODLAZI MARIO MUSA: Siva eminencija iz vinkovačke organizacije HDZ-a lobira da ga zamijeni Nikolina Kljajić

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Nedugo nakon što je HDZ-ov zastupnik Mario Kapulica pred predstavnicima medija izjavio da je bio na poligrafskom testiranju u tvrtki koja je ovlaštena za takvu vrstu poslova, oglasio se Mostov Nikola Grmoja koji Kapulicu i jest izazvao na tu vrstu testiranja. Te polemike između Kapulice i Grmoje nisu nezapaženo prošle u HDZ-u, u kojem se premijer Andrej Plenković priprema za velike čistke u državnim tvrtkama, ali i na kadrovske rošade unutar svoje stranke, u sklopu čega se namjerava distancirati od svih onih koji mu rade iza leđa, ali i od svih onih koji bi mogli biti povezivani s bilo kakvim aferama.

Niz pitanja

Sve to u vladajućim redovima opisuju kao premijerovu strategiju za opstanak te tvrde da bi njegov prvi korak mogla biti smjena Uprave Hrvatske lutrije u kojoj godinama sjedi imućni direktor Mario Musa. Na njegovu poziciju trebala bi, prema zasad dostupnim informacijama iz vladajuće stranke, doći izvjesna Nikolina Kljajić za koju se intenzivno zalaže siva eminencija iz vinkovačke organizacije HDZ-a. Kako Plenković ne misli stati u svojim nastojanjima da se stranka i državne tvrtke, pa i sama Vlada, pročiste, tako ne misli stati ni Grmoja koji je nedavno javno podsjetio tko je sve posjećivao klub u Slovenskoj 9 u kojem je uglednike okupljao posrnuli šef JANAF-a Dragan Kovačević.
“Dakle, popis s akterima afere JANAF i posjetiteljima kluba u Slovenskoj 9, koji sam dobio u jeku te afere, itekako je vjerodostojan. Na njemu se nalaze imena poput Milorada Pupovca, Olega Butkovića, Zorana Šprajca, Zorana Milanovića, Borisa Rašete i mnogih drugih istaknutih političara i novinara. Kapuličina veza s aferom i akterima afere puno je snažnija i direktnija od samog odlaska u klub u Slovenskoj 9, gdje su se nalazili političari i novinari – osim nas mostovaca. Nakon svih ovih informacija iz istraga USKOK-a, Kapulica ne bi trebao na poligraf, gdje će odgovarati na jedno pitanje, nego na informativni razgovor u DORH i USKOK, gdje bi trebao odgovoriti na cijeli niz pitanja”, poručio je Grmoja u svojem nedavnom istupu odgovarajući Kapulici koji je toga dana pred kamerama mahao rezultatima poligrafskog testiranja tvrdeći da nikada nije bio u klubu u Slovenskoj i da prije izbijanja afere i spominjanja toga kluba u medijima za njega nije ni znao. Svemu tome prethodila je svađa u studiju N1, gdje je Grmoja izjavio da posjeduje popis gostiju spomenutog kluba na kojem se nalazi Kapuličino ime. Slijedom toga u studiju je pala oklada, a onaj koji padne na poligrafu morao bi napustiti politiku. Ubrzo nakon što je Kapulica pred novinarima pročitao nalaze ispitivanja, Mostov potpredsjednik Grmoja poručio je da Kapulica nije ispoštovao dogovor jer je testiranje trebalo biti javno, pred televizijskim kamerama.

“Šira javnost ne zna da je Kapuličin kum i pouzdanik Goran Puklin u svom stanu čuvao više od četiri milijuna kuna Dragana Kovačevića iz kluba u Slovenskoj 9. Kada je Puklin priveden, USKOK-ovi istražitelji, pretražujući njegov mobitel, otkrili su novi krak afere JANAF u kojoj svoju ulogu ima i Mario Kapulica. Na temelju poruka u jednoj WhatsApp grupi, USKOK je proširio optužnicu za novu točku optužbe kojom se tereti Kapuličina kuma Puklina da je tvrtki Fleksbit (čiji je Puklin bio prikriveni vlasnik) namjestio posao nabave softvera za online klađenje koje je Hrvatska lutrija platila navedenoj tvrtki ukupno 8,29 milijuna kuna. Sve te poslove tvrtki Fleksbit namjestio je Željko Fadljević, koji je bio direktor logistike u Hrvatskoj lutriji, a iz mobitela Kapuličina kuma Puklina jasno je da je Fadljevića upravo Puklin postavio u Hrvatsku lutriju i da je o tome obavijestio svog kuma Kapulicu. USKOK-ovi istražitelji su u Puklinovu mobitelu pronašli WhatsApp poruku koju je 22. rujna 2019.

 



Puklin poslao svojem prijatelju i kumu Mariju Kapulici”, podsjetio je Grmoja. Istini za volju, Puklinovo uhićenje u prvi plan i jest dovelo bivšeg direktora Sektora logistike u Hrvatskoj lutriji Željka Fadljevića i Tomislava Gligoru, vlasnika i direktora IT tvrtke Fleksbit. Usporedno s time, u medijima se počeo spominjati i Mostarac Mario Musa, koji se svojevremeno opisivao kao kadar bivšeg HDZ-ova ministra državne imovine Gorana Marića, a ujedno ga se povezivalo i s Milijanom Brkićem pa i tu valja tražiti Plenkovićeve motive za njegovu smjenu koja se po HDZ-ovim kuloarima već najavljuje. Musa je inače i prema imovinskoj kartici jedan od najimućnijih direktora javnih poduzeća u Hrvatskoj. Na popisu njegove imovine nalazi se kuća s okućnicom u Primoštenu vrijedna 2,8 milijuna kuna, kao i kuća u Polači vrijedna pola milijuna kuna, tu je još i Musina kuća u njegovu rodnom Mostaru vrijedna gotovo milijun kuna, kao i nekoliko oranica, njiva i livada. Od 2017. godine, otkako sjedi u Lutriji, do danas Musa je znatno podebljao svoju štednju pa je tako te godine imao 140 tisuća kuna ušteđevine, dok danas u kartici spominje 490 tisuća kuna i 47 tisuća eura, što je znatan iskorak u odnosu na 32 tisuće eura iz 2017. godine. Suprugina štednja sa 112 tisuća kuna porasla je na 580 tisuća kuna, a Muse najveći dio ušteđevine mogu zahvaliti iznajmljivanju apartmana koji se nalaze u Primoštenu, zbog čega se on jedno vrijeme nalazio u problemima kada se njima bavilo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Tada je tvrdio kako je stvarna vrijednost njegove nekretnine ona navedena u kartici.

 

On je prvo tvrdio kako ta kuća vrijedi oko 370 tisuća eura, premda je u kupoprodajnom ugovoru navedeno kako nekretnina vrijedi 210 tisuća eura. Međutim, Musa je govorio kako je kuća u međuvremenu renovirana. Kao prvi čovjek Lutrije Musa mjesečno zarađuje više od 22 tisuće kuna, a tu su i prihodi od kapitala te dodatne 192.604 kune prihoda od drugih djelatnosti. Taj iznos godišnje ostvaruje kao nagradu za ostvarene ciljeve i poslovne rezultate. Prije nego što je stigao u Lutriju, Musa je radio u Pružnim građevinama, tvrtki kćeri HŽ-a koju je tužio nakon dobivenog otkaza, a ubrzo nakon toga zaposlio se u Lutriji, gdje je postao direktor Sektora prodaje. Paralelno s time vodio je spor protiv Pružnih građevina koje su mu bile dužne isplatiti odštetu od 250 tisuća kuna, tog se novca Musa navodno odrekao kada se u Pružne građevine vratio na direktorsku poziciju. U njegovu mandatu u ovoj tvrtki zaposlilo se 70-ak ljudi, mahom članova HDZ-a koji su do posla došli nedugo nakon što je tvrtka u procesu rekonstrukcije otpustila gotovo tisuću ljudi.

Novi krak

U Marićevu ministarskom mandatu Musa se ponovno vraća u Lutriju, gdje je proveo djelomičnu sistematizaciju. U njegovu mandatu i Jelena Kapulica daleko je dogurala, postala je direktorica podrške prodaje, što je rezultiralo time da joj je plaća porasla za oko 4500 kuna.

Što se krije u pozadini ovih Grmojinih prozivki i je li ovdje doista riječ o kraku još jedne neistražene afere, ostaje da se vidi, no izgleda da premijer Plenković uistinu kuje velike planove i sprema velike čistke zahvaljujući kojima bi trebao održati vlastitu poziciju i na višu razinu podignuti svoj poljuljani rejting.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI