Zbog rasta kredita HNB upozorio banke da postrože uvjete kreditiranja, gotovinski kredit rijetko tko može i dobiti

ilustracija

Zbog ubrzanog rasta kredita građanima, koji su se do kraja veljače mjesečno zaduživali za 400 milijuna kuna, Hrvatska narodna banka upozorila je banke da postrože uvjete kreditiranja, ali zbog neizvjesne ekonomske budućnosti uslijed pandemije koronavirusa građani su ionako oprezniji prilikom zaduživanja, odnosno odgađaju ga za neka stabilnija vremena.

No, kreditni analitičar iz Pro grupe Hrvoje Travnikar skreće pozornost na činjenicu da se banke ponašaju suprotno guvernerovoj preporuci – počele su popuštati nedavno postrožene kriterije za dobivanje kredita.

“Iz banaka dolaze signali da namjeravaju olabaviti kriterije, no oni i dalje neće biti na razini prije izbijanja koronakrize, dok za zaposlene iz rizičnih sektora, odnosno onih čije je poslovanje najviše pogošeno epidemijom, a to su turizam, prijevoz i ugostiteljstvo, postrožen uvjeti i dalje ostaju na snazi”, navodi Travnikar.

Podsjetimo, zbog koronakrize banke su postrožile uvjete za dobivanje stambenog kredita pa tako za kupnju nekretnine klijent mora dijelom sudjelovati s vlastitim sredstvima, a smanjen je i maksimalan iznos koji možete dobiti za stambeni kredit pa, primjerice, iako ste kreditno sposobni za zajam od 100 tisuća eura, banka će vam odobriti kredit od 90 tisuća. A što se gotovinskih kredita tiče, napominje Travnikar, rijetko tko ga danas može i dobiti.

Travnikar poručuje da se klijenti ne moraju bojati ponovnog uvođenja Hrvatskog registra obveza po kreditima (HROK), kolokvijalno nazvanog “crna lista,” jer on najviše pogoduje upravo kvalitetnim i kreditno sposobnim klijentima, odnosno bankama omogućava bolju procjenu rizika i lakše prepoznavanje kreditno sposobnih od loših klijenata.



Svakako treba napomenuti i da će ulaskom Hrvatske u europodručje doći do daljnjeg pada kamatnih stopa, što pokazuje i činjenica da zemlje srednje Europe koje su uvele euro, poput Slovenije i Slovačke imaju niže kamate od ostalih zemalja regfije koje imaju nacionalne valute. Također, nakon HNB-ovog izračuna nacionalne referentne stope pokazalo se da se banke sad financiraju po povoljnijim uvjetima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI