ZBOG PROBLEMA SA SUSTAVOM PRODULJILI ROK ZA SAMOPOPISIVANJE: Na teren izlaze i popisivači

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prva faza popisa stanovništva u kojoj su se građani mogli samopopisati putem sustava e-građani završila je u ponoć.

Državni zavod za statistiku održao je konferenciju za novianare na kojoj su izvijestili o popisu stanovništva 2021. godine.

Zbog problema s padom sustava u nedjelju navečer produljili su rok za samopisivanje do danas u ponoć.

“Zahvaljujemo svima koji su se popisali u prvoj fazi popisivanja i pomogli da zajedno stvaramo sliku Hrvatske. Imamo velik broj popisanih građana. Nadamo se da će i druga faza biti ovako medijski popraćena”, rekli su iz Državnog zavoda za statistiku.

“U zadnjih desetak dana smo obišli sve županije i mogu reći da je povratna informacija jako pozitivna. Naši popisivači su vježbali na aplikaciji dok je trajala ova prva faza. Oni su posve spremni za izlazak na teren”, dodali su.



“Imali smo dosta upita o tome može li se promijeniti iskazi na određena pitanja. To će biti moguće u trenutku kada popisivač dođe na vrata građana”, zaključili su Državnog zavoda za statistiku.

Preko milijun građana koji su iskoristili mogućnost samopopisivanja sada popisivačima moraju ostaviti kontrolnu šifru, odnosno identifikacijski kod koji su dobili nakon što su završili samopopisivanje. Popisivači će provjeriti je li sve dobro ispunjeno.

Ako se kućanstvo samostalno popisalo i većinu će vremena biti odsutno, kontrolnu šifru moguće je zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti. Također, možete zamoliti susjeda koji očekuje popisivača da preda popisivaču Vašu kontrolnu šifru od samopopisivanja.

Na stranici popisa stanovništva objašnjavaju da ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI