ZBOG NJEZINE ATRAKTIVNE PARTNERICE PALA VLADA U CRNOJ GORI? Ljubav srpske premijerke je ugledna doktorica: Otvara kliniku s bratom crnogorskog premijera

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Skupština Crne Gore nakon dvanaestosatne rasprave izglasala je nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića, s tim da je od ukupno 81 člana crnogorskog parlamenta za rušenje Vlade glasalo pedeset zastupnika Demokratske partije socijalista, na čijem je čeku Milo Đukanović, Abazovića nisu podržali ni Demokrati Crne Gore koje predvodi Aleksa Bečić, ali ni Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka, kao ni Demokratska unija Albanaca i Prava Crna Gora.

S druge je strane protiv bila predsjednica Skupštine Danijela Đurović iz Socijalističke narodne partije, dok zastupnici prosrpski orijentiranog Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Demosa i Abazovićeva Građanskog pokreta Ura nisu ni sudjelovali u glasanju.

Razlozi su jasni

Bilo kako bilo, Vlada crnogorskog premijera funkcionirat će u tehničkom mandatu, a Abazović je pak u svojoj završnoj riječi izrazio nadu da će predsjednik Crne Gore uskoro novoj većini dati mandat za sastavljanje nove vlade jer će u suprotnom doći do nove nestabilnosti. “Crna Gora prelazi nove demokracije”, poručio je Abazović, dodajući da će se uskoro svi zajedno sresti na izborima.

 

Ne odlazi Abazović bez razloga, svoj odlazak obrazložio je tvrdnjama o crnogorskoj mafiji koja mu radi o glavi, međutim, njegovi kritičari podsjećaju kako njegov brat u Beogradu otvara megakliniku s prelijepom suprugom srpske premijerke te smatraju da je Dritan baš zbog toga prodao Crnu Goru. Abazović je inače bio prvi premijer Crne Gore koji pripada manjinskoj nacionalnoj zajednici, a u državnom vrhu našao se nakon izbora održanih 2020. na kojima je okončana tri desetljeća duga vladavina Demokratske partije socijalista Mile Đukanovića. Tada je Abazovićev Građanski pokret Ura bio ključan za formiranje nove vlasti u toj zemlji.



U prethodnoj vladi Zdravka Krivokapića Abrazović je bio potpredsjednik, a nakon što je inicirao Krivokapićevo rušenje u veljači ove godine, uz pomoć Đukanovićeve stranke krajem travnja postao je novi crnogorski predsjednik Vlade. Aktualni pad Vlade otvara mogućnost formiranja nove, treće vlade na temelju izbornih rezultata s parlamentarnih izbora iz 2020. ako određena grupacija skupi potpise 31 zastupnika koje treba odnijeti predsjedniku Crne Gore Mili Đukanoviću kako bi im on dodijelio mandat za sastav treće vlade.

Sam Abazović predstavnicima medija već je otkrio kako nema u planu sudjelovati u novoj vladi sada kada mu je izglasano nepovjerenje, nije poznato ni koje će političke stranke uopće ući u pregovore o mogućem formiranju buduće vlade.

Kaos pred vratima

No ionako su gotovo sve političke opcije izrazile nezadovoljstvo radom dosadašnje manjinske vlade zbog potpisivanja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, odnosno s patrijarhom Porfirijem. Kada je potpisivan taj ugovor, u beogradskim medijima objavljeno je kako Abazovićev brat otvara megakliniku s partnericom srpske premijerke Ane Brnabić. Srpskim medijima uistinu se proširila vijest o tome da Džihan Abazović s doktoricom Milicom Đurđić otvara kliniku koja bi trebala biti smještena u dijelu zgrade BIGZ-a. U spekulacijama se tvrdi da su tu zgradu još prošle godine za oko 3,7 milijuna eura kupile dvije ruske tvrtke, Marera Real Estate Partners i Marera Properties, za koje se tvrdi da su povezane i s ministrom financija Sinišom Malim.

Inače je brat crnogorskog premijera već prisutan na zdravstvenoj karti Srbije jer je u Novom Beogradu već registrirana privatna Opća bolnica Boocell Hospitalija, čiji je vlasnik ciparska tvrtka Vincula Biotech Group u kojoj je Abazovićev brat direktor i u kojoj posjeduje oko jedan posto kapitala, dok grupa liječnika također ima udjele od maksimalno nekoliko postotaka.

U vlasničkoj strukturi Vincula Biotecha sa 14 posto odnedavno sudjeluju i Robne kuće Beograd, odnosno krajnji vlasnik Milija Babović, dok najveći udio od 75 posto posjeduje ciparska tvrtka Ensifolia Limited, čija je direktorica Ana Abou Šaban, dok podaci o vlasniku nisu dostupni. Abazovićev brat javno se oglasio te odgovorio na spekulacije o tome da mu je crnogorski premijer omogućio da s Milicom Đurđić otvori novu bolnicu. “Vlasnik zgrade BIGZ-a, kada saznam tko je, mogu samo zamoliti da ispred postavi plakat na kojem piše ime naše bolnice i gdje se nalazi da pacijenti ne zalutaju”, rekao je Abazović koji je ipak potvrdio da je njegova bolnica tek otvorena.

Poslovno carstvo

Abazović je potvrdio i da u njegovu timu kao šefica radiologije uistinu radi doktorica Đurđić koja sa svojom partnericom Brnabić godinama privlači pozornost diljem regije. Srpska premijerka Ana Brnabić inače je u Beogradu završila osnovnu školu, a potom i tamošnju Petu gimnaziju, nakon čega se školovala u inozemstvu, odnosno u SAD-u i Velikoj Britaniji. Bez obzira na to što Brnabić iza sebe ima respektabilan životopis, puno više interesa izaziva njezin privatni život, o kojem se ona nerado oglašava premda je od početka svojega mandata deklarirana kao pripadnica LGBT zajednice, zbog čega se u startu našla na udaru srpskih tabloida. Više se puta Brnabić u javnom prostoru pojavljivala s atraktivnom liječnicom Milicom Đurđić, samozatajnom plavušom koja je radila u Centru za radiologiju i magnetsku rezonanciju u Kliničkom centru Srbije.

Njihova veza traje više od deset godina, a zajedno odgajaju sina Igora kojega je Milica dobila pomoću izvantjelesne oplodnje. Budući da u Srbiji ne postoji konkretan zakon o istospolnim brakovima, Brnabić ne može biti zakonska skrbnica svojem sinu te se Milica po srpskim zakonima vodi kao samohrana majka, zbog čega Brnabić ne može biti upisana kao roditelj u matičnu knjigu rođenih, što joj predstavlja problem jer sina ne može upisati u vrtić niti ga može odvesti na odmor preko granice bez papira. Inače je partnerica srpske premijerke pozornost plijenila i kada se pojavila na naslovnici modnog časopisa L’Officiel, a u razgovoru za arapsko izdanje toga magazina progovorila je i o malenom Igoru.

Uz to što se posvećuje obitelji, poslu i sinu, Milica se bavi promicanjem srpske kulture pa je tako i u tom intervjuu u povodu EXPO-a 2020. u Dubaiju naglasila da njezin sin voli glazbu i Beogradsku filharmoniju.

Ljubiteljica mode

“Beogradski hipodrom najstariji je sportski objekt na Balkanu i dio njegove draži leži u činjenici da je blizu centru grada, tako da imate osjećaj da ste negdje daleko, a da ste istovremeno u samom srcu Beograda. To je mjesto povijesti i emocija, obitelji i radosti. Kad je riječ o Beogradskoj filharmoniji, moj je sin obožava, voli glazbu i često idemo onamo zajedno”, rekla je Milica otkrivši kako kod ljudi voli iskrenost, odanost i smisao za humor. Otkrila je tada i da voli modu, ali da nije njezin rob te da ne prati trendove nego da nosi ono u čemu se dobro osjeća, naglasivši kako je ujedno i ljubiteljica srpskih dizajnera.

Tako, po svemu sudeći, susjednu nam Crnu Goru čeka nemirna politička jesen, i to ne zbog navodnog šverca cigareta u kojemu je navodno sudjelovao bivši premijer Dritan Abazović, a ni zbog potpisivanja ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom u kojemu se niječe crnogorska državnost, nego iza svega izgleda stoji poslovni odnos koji Abazović ima s moćnom partnericom srpske premijerke Ane Brnabić.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI