ZBOG KRIZE HRVATI PRODALI OBITELJSKO ZLATO: U tri mjeseca ove godine rasprodano 646 kilograma zlata za 252 milijuna kuna

Pixabay

Teška gospodarska situacija i divljanje cijena pogađa sve više hrvatskog stanovništva koji su zbog nedostatka kućnog proračuna prisiljeni prodavati obiteljsko zlato. Tako su u prva tri mjeseca ove godine rasprodali 646 kilogama zlata za 252 milijuna kuna, piše u ponedjeljak Jolanda Rak Šajn, novinarka Večernjeg lista.

U tekstu se navodi kako inflacija i rat u Ukrajini tjeraju ljude slabijeg imovinskog statusa na prodaju obiteljskih dragocjenosti, dok istodobno, bogatiji dio stanovništva kupuje investicijsko zlato.

Postojalo je mišljenje kako je hrvatska “sentimentalna” zlatnina prodana na vrhuncu ekonomske krize 2012. kada je, poglavito u Austriju i Italiju, izvezeno oko 6,4 tone za 179,7 milijuna eura ili 1,37 milijardi kuna. Od 2011. do 2014. za čak 3,4 milijarde kuna.

Prema neslužbenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u prva tri mjeseca ove godine izvezeno je 646 kilograma nemonetarnih “otpadaka” i lom-zlata, šipki, žica, ploča, limova, zlata u obliku praha i presvučenog platinom… u vrijednosti od 33,1 milijun eura ili 251,6 milijuna kuna.

To je tek nešto manje nego u cijeloj pretpandemijskoj 2019. kad je izvezena gotovo tona zlata za 40 milijuna eura, a nakon što su krenuli strah i neizvjesnost zbog koronakrize preklani je u otkupnim stanicama zlatarskih kuća završilo 1,43 tone u vrijednosti od 68 milijuna eura, lani više nego dvostruko – 3,42 tone za 85,7 milijuna eura ili 651 milijun kuna.Topi li se s lom-zlatom hrvatskih građana i novac iz čarapa i madraca, oko 25 milijardi kuna čiste ušteđevine koja nije povjerena bankama, znat će se do kraja ove godine kad ugledaju svjetlo dana zbog automatske konverzije u euro.

I dok se siromašniji teško opraštaju od zlatnih križića, pločica i drugih privjesaka, prstenja, lančića, pa i obiteljskih zlatnika s obzirom na sve veće troškove života i sve veću zaduženost, oni boljestojeći, možda i mudriji, osim u nekretnine, sve više ulažu u investicijsko zlato.

Otkupna cijena grama lom-zlata kreće se, naime, od stotinjak kuna do gotovo 500 kuna kad je riječ o pločici investicijskog zlata, koja ima udio zlata od 99,99 posto.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI