Zbog inata, straha, ali i stigmatizacije mnogi ne žele da ih se povezuje s koronavirusom

Borba s epidemijom sve je teža. Mnogi epidemiolozi na izmaku su snaga. Tjednima “love” kontakte zaraženih. Posao im otežava lokalna transmisija, ali i činjenica da mnogi nisu iskreni te iz raznih razloga ne žele otkriti svoje kontakte.

Otac zaražene mladenke, nakon slavlja – u samoizolaciji. No, mnogi kriju da su bili u doticaju sa zaraženim osobama. Svašta čuju i u Nastavnom Zavodu “Dr. Andrija Štampar” koji prima i do 500 poziva dnevno. Kažu, pozitivne osobe na koronavirus ne skrivaju s kim su bile u kontaktu, ali nevoljko daju podatke.

“Mi te neotkrivene kasnije otkrijemo jer prije ili kasnije, zbog simptoma ili drugog razloga, ti se ljudi testiraju”, rekla je Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ “Dr. Andrija Štampar” za HRT.

Zbog inata, straha, ali i stigmatizacije mnogi ne žele da ih se povezuje s koronavirusom.

“Bolest sama po sebi nije stigmatizirajuća. Nije sramota i nije loše biti bolestan od Covida-19. Moraju svi biti svjesni da u svojoj obitelji imaju nekoga tko je teže tjelesno bolestan i koga svojim neprijavljivanjem mogu ozbiljno ugroziti”, rekao je Domagoj Vidović, zamjenik ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče.



Većina građana toga je svjesna, no ne i svi. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, svakako bi se trebali javiti epidemiologu kako bi se što prije zaustavilo širenje koronavirusa. Jer na jednog oboljelog deseci su neotkrivenih i zato su poruke jasne.

“Konačno, postanimo i ostanimo odgovorni”, rekla je Kosanović Ličina.

Popuštanjem mjera došlo je i opuštanje, a u novoj normalnosti na dezinfekciju, fizičku distancu i zaštitnu masku ne smijemo zaboraviti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI