ZBOG CIJEPLJENJA PREKO REDA, NIKOM NIŠ’! Ovo bi moglo užariti telefone ‘našeg čovjeka’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Aleksandar Maršavelski je profesor na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u Točki na tjedan N1 televizije komentirao je postoji li mogućnost kaznene odgovornosti kad je u pitanju cijepljenje preko reda. Iako je govorio o mogućim kaznama zbog djela zloporabe položaja i odgovornosti, zaključak je čini se – nikom neće biti ništa, a evo i kako je došao do tog zaključka.

Naime kad su u pitanju slučajevi cijepljenja preko reda osoba na istaknutim pozicijama, pojasnio je kako je u tom slučaju riječ o jednom službeničkom kaznenom djelu zloporabe položaja i odgovornosti, te pojasnio: “Kad takve osoba iskoristi svoj položaj, može se kazniti kaznom zatvora od 6 mjeseci do pet godina. Postoji procedura. Vlada je donijela plan cijepljenja i tu su točno određene faze cijepljenja”, dodavši kako je tu onda riječ o kaznenom djelu u nadležnosti Uskoka.

Govorio je i o mogućoj pronevjeri, u slučaju da primjerice liječnik uzme cjepivo i odnese doma kako bi cijepio ukućane, a u tom slučaju nadležno je Državno odvjetništvo.

Maršavelski je dodao kako je za utvrđivanje odgovornosti prvo potrebno utvrditi činjenice. “ Ja ne mislim da u našem sustavu trebaju biti tako visoke sankcije, tamo su plaće liječnika puno više, ali moramo raditi na tome da postoji neki sustav odgovornosti”, objasnio je.

Komentirao je eventualnu zapovjednu odgovornost nekoga iz HZJZ-a, a u slučaju da liječnik postupi suprotno uputama.“Ako je samo distribuirao cjepivo, a nije dao točnu uputu, liječnik mora slijediti generalni plan. Ali je činjenica da je u planu jasno rečeno da će biti uputa. Treba reći da cijepljenje preko reda, povlači jednu disciplinsku odgovornost i Hrvatska liječnička komora ima pravilnik o disciplinskoj odgovornosti.

Mogu i zainteresirane osobe pokrenuti postupak odgovornosti pred hrvatskom liječničkom komorom. Ministar zdravstva za svakoga tko smatra da se cijepio preko reda, može pokrenuti disciplinski postupak pred Hrvatskom liječničkom komorom”. Dodao je i kako Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ima neke kaznene odredbe, ali ne misli da bi se ti slučajevi cijepljenja preko reda, mogli podvesti pod te odredbe.

“Bilo bi dosta teško, jer je činjenica da tu nije bilo bačeno cjepivo, nego je imunizirana osoba koja u tom trenutku nije trebala biti na redu. Mislim da imamo dovoljno jasna kaznena djela i sustav disciplinske odgovornosti i mislim da ne trebamo ići dalje od toga”, kazao je Maršavelski.

“Nitko od ovih osoba ne treba ići u zatvor, bilo bi poželjno da se ide s prijedlogom nekih blagih sankcija”, zaključio je Maršavelski.

Nakon ove konstatacije moglo bi se dogoditi da građani počnu zivkati “svog čovjeka” da im sredi “cjepivo preko reda”.

Podsjetimo, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite na press konferenciji Stožera optužila je novinare da ju zovu kako bi im bilo omogućeno cijepljenje prije reda, a pritom je optužila i nekog od prisutnih novinara da se cijepio na taj način – preko reda. Ostalo je nejasno kako ona za to zna, što je u vezi toga poduzela, ali i tko je u konačnici i je li odobrio takvo cijepljenje preko reda. Naime, svi prisutni novinari taj tren su ustvrdili kako nisu cijepljenji.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI