ZAVRŠIO ‘HOD ZA ŽIVOT’: Željka Markić: ‘Nametanje jednog svjetonazora se zove jednoumlje’

Foto: Dnevno.hr

Po sedmi put Inicijativa Hod za život, obitelj i Hrvatsku organiziran je  Hod za život.

Zagrepčani su pod geslom ‘Život je zakon!’, hodali za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca, cijele obitelji.

Povorka se uz glazbu koja se puštala iz autobusa kretala od HNK preko Ilice i Trga bana Josipa Jelačića do Zrinjevca, gdje su građani mogli čuti liječnika koji se koristi prizivom savjesti i majku koja je u 6. mjesecu trudnoće doznala da je njezino nerođeno dijete teško bolesno.

Uz Zagreb “Hod za život” održat će se u 11 hrvatskih gradova. Nakon Varaždina, Vinkovaca i Slavonskog Broda, ove je subote na rasporedu Zagreb. U preostale dvije subote u svibnju i dvije subote u lipnju hodat će se u Splitu, Imotskom, Zadru, Pločama, Sisku, Osijeku i Rijeci.

Povorka Hod za život hodala je od HNK kroz Frankopansku, Ilicom do Trga bana Josipa Jelčića, zatim Praškom ulicom do Zrinjevca.



Na Zrinjevcu se okupljenim građanima obratio liječnik koji se koristi prizivom savjesti i majka koja je u 6. mjesecu trudnoće doznala da je njezino nerođeno dijete teško bolesno.

Majka četvero djece Tea Bekavac, odlučila je s pozornice na Zrinjevcu podijeliti svoju priču o gubitku djeteta. Kaže da je u 7. mjesecu treće trudnoće saznala da dijete ima dijagnozu nespojivu sa životom.

“Svijet nam se srušio. Pitali smo se zašto baš mi”, rekla je dodajući kako ni u jednom trenutku nije mislila da treba odlučiti što će jer smatra da na to nema pravo. Ona i suprug samo su se pitali kako će to preživjeti, kazala je. Odlučila je roditi djevojčicu Ritu koja je živjela dva mjeseca. “Bili smo uz nju u njenim posljednjim trenucima. Otišla je u miru. Dali smo sve od sebe što smo mogli za nju. Zato ja danas imam mir i živim u miru”, rekla je Bekavac obraćajući se prisutnima.

Članica organizacijskog tima “Hoda za život” Andrea Duvančić rekla je da se ova povorka održava u 11 gradova.

“Za brigu o nerođenom djetetu potrebna je ljubav majke te potpora obitelji, lokalne zajednice i cijelog društva”, istaknula je te dodala da su se zato okupili, kako bi pokazali tu ljubav.

Prije samog polaska Hoda za život izjavu je dala Željka Markić.

Osvrnula se na slučaj Mirele Čavajde kojoj hrvatsko zdravstvo nije omogućilo prekid trudnoće u visokom stadiju, iako za njeno dijete nijedan liječnik nije dao prognozu spojivu sa životom.

“Grga ima pravo na život, ima pravo svoj život, koliko god da on traje, proživjeti u dostojanstvu, moramo pružiti zaštitu Grgi i njegovoj mami.”

“U okolnostima u kojima imamo saborske zastupnike koji žele da se život nerođenog djeteta može prekinuti do porođaja, da ga se može usmrtito do poroda, potrebno je promijeniti zakon star 45 godina i postaviti novi zakonski okvir na temelju znanosti koja kaže da život počinje začećem. Što se tiče prava na život. Što se tiče gradončelnika, svjetonazori su različiti, ali obveze prema građanima su vrlo jasne. Nametanje jedog svjetonazora se zove jednoumlje i nadam se da se to više neće ponavljati”, rekla je Markić govoreći o odluci gradonačelnika Tomislava Tomaševića da zabrani isticanje zastava Hoda za život jer se ne slaže s takvim pogledom.

Povorka sudionika ‘Hoda za život’ započela je mimohod Frankopanskom ulicom. Ispred zgrade HNK se plesalo i pjevale su se pjesme poput ‘Večeras je naša fešta’ i ‘Lijepa li si’.

Sudionici nose zastave, balone i majice s logom “Hoda za život” i poruke poput: “Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj”, “Svako ljudsko biće ima pravo na život”, “Primijetio sam da su svi koji zagovaraju pobačaj već rođeni”, “7 tjedana od začeća zijeva”, “12 tjedana od začeća smije se” i sl.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI