Zavod za javno zdravstvo objasnio kolika je doista vjerojatnost da ćete se putem pošiljki zaraziti korona virusom

Foto: Cropix

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa.

Navedena priopćenja sadržavat će aktualne podatke o broju oboljelih i savjete vezane uz sigurnost i zaštitu stanovništva.

S obzirom na to da dobivaju upite o riziku od zaražavanja novim korona virusom putem poštanskih pošiljki iz Kine, iz HZJZ-a poručuju kako smatraju na temelju dostupnih podataka da je rizik od prijenosa novog korona virusa na ljude putem poštanskih pošiljki zanemariv.

Naime, prijenos novog korona virusa putem poštanskih pošiljki nije još nigdje zabilježen.

Iako nisu u potpunosti razjašnjeni putevi prijenosa ovog novog virusa, svi dostupni podaci upućuju na to da je za prijenos s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt poput obiteljskog kontakta (njegovanje oboljeloga) ili manipuliranje s bolesnikom u zdravstvenoj ustanovi.



Svi do danas poznati korona virusi, uključujući virus koji je prije 18 godina uzrokovao SARS i virus koji unazad sedam godina uzrokuje MERS prenose se izravnim bliskim kontaktom (kapljičnim putem) i vrlo su osjetljivi na atmosferske uvjete (vrlo kratko zadržavaju infektivnost izvan ljudskog tijela) te za ni jedan od njih nije utvrđen prijenos putem poštanskih pošiljki.

Imajući u vidu sve što je poznato o novom korona virusu i od ranije poznatim korona virusima, u HZJZ-u smatraju da je rizik od prijenosa poštanskim pošiljkama zanemariv, piše Dnevnik.hr. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI