ZAUSTAVITE NESPOSOBNOG MINISTRA! Pobuna u još jednom resoru: Na nogama 15 tisuća stručnjaka

Goran Mehkek/Cropix

Hrvatska komora inženjera građevinarstva udružila se s Hrvatskom komorom arhitekata, Hrvatskom komorom inženjera strojarstva te Hrvatskom komorom inženjera elektrotehnike, te na jedno mjesto okupila 15 tisuća inženjera, te stručnjaka bez kojih je gradnja u Hrvatskoj naprosto nezamisliva. Tako ujedinjeni prije nekoliko dana uputili su tvoreno pismo premijeru Plenkoviću, a u pismu pak apeliraju na štetne prijedloge zakona HNS-ova ministra graditeljstva Predraga Štromara te državnog tajnika Uhlira. Kako navode u svojem dopisu šefu Vlade, traže povlačenje Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, ali i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju budući da se isti smatraju opasnima i štetnima za cijelu struku. U pismu se napominje da su najavljene promjene suprotne s pravilima struke te mogu ugroziti sigurnost gradnje.

– Unatoč argumentiranom protivljenu članova komora, sindikata i Hrvatske udruge poslodavaca, ministar Štromar poslao je loš i štetan zakonski tekst na Vladu, koja ga je, nažalost, usvojila te uputila u prvo čitanje u Sabor. Postupci ministra graditeljstva Predraga Štromara, njegovog državnog tajnika Željka Uhlira i pomoćnice ministra Maje Marije Nahod, koji ni nakon višemjesečnog iznošenja konkretnih argumenata od strane struke i inženjerskih komora, nisu odustali od nepromišljenih i amaterskih zakonskih prijedloga može se jedino okarakterizirati kao pogodovanje uskim interesnim skupinama – tvrde predsjednici četiri inženjerske komore koji naglašavaju da izmjene i dopune spornih zakona ne samo što gaze prava pojedinaca u graditeljstvu, kao što su voditelji građena i voditelji radova, već duboko zadiru u temeljne pravne principe na kojima počiva kontinentalni komorski sustav.

– U nedostatku predlaganja pravih mjera koje bi potaknule graditeljstvo, u vidu poreznog rasterećenja, stimulacije izvoza, poticaja za kupnju opreme i strojeva, ministar Štromar predlaže udar na 5.500 inženjera, pripadnika graditeljskog sektora i to u trenutku kada nas je po rastu građevinarstva prestigla i Rumunjska, a iza nas je jedino Bugarska. Upravo to pokazuje svu nesposobnost ministra Štromara da vodi resorno ministarstvo, jer umjesto pravih i poticajnih mjera predlaže tipične birokratske mjere koje će za posljedicu imati odljev, prvenstveno mladih, inženjera u inozemstvo – naglašavaju predsjednici inženjerskih komora naglašavajući da se u dva desetljeća postojanja inženjerskih komora nije dogodio slučaj da resorni ministar predlaže izmjene zakona koje su usmjerene protiv interesa struke i koje vode ka kaosu, neredu i nesigurnosti u građenje.

– Apeliramo na zastupnike Hrvatskog sabora da ne prihvate ovaj prijedlog zakona te na taj način zaštite graditeljski sektor, javni interes i sigurnost gradnje. Nadamo se da će Vlada i Sabor u daljnjoj proceduri prepoznati svu štetnost ovakvog zakonskog prijedloga – stoji u odgovoru koji su potpisali Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore arhitekata, Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Živko Radović, predsjednik Hrvatske komore inženjera elektrotehnike i Željko Dorić, predsjednik Hrvatske komore inženjera strojarstva. Udar na građevinski sektor odvija se u trenutku kada nas je po rastu građevinarstva prestigla čak i Rumunjska, a to je tvrde stručnjaci s kojima smo razgovarali pokazatelj Štromarove nesposobnosti da vodi ovaj važan sektor. ”Umjesto pravih i poticajnih mjera predlaže tipično birokratske mjere koje će za posljedicu imati odljeve prvenstveno mladih inženjera u inozemstvo”, upozoravaju mjesecima iz Komore

Facebook Comments



Loading...
DIJELI