ZASTUPNICI RASPRAVLJAJU O REFERENDUMIMA: Evo što bi se sve trebalo promijeniti

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Prije dvomjesečnog odmora, zastupnici u Hrvatskom saboru u srijedu nastavljaju sjednicu raspravom o prijedlogu pristupanja promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma. To su potpisala 92 zastupnika kao i s tim povezanim izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

Predlaže se da za raspisivanje državnih referenduma uvjet ne bude više podrška 10 posto od ukupnog broja birača, a to iznosi više od 360 tisuća birača, nego da to bude 250 tisuća birača.

Osim toga, predlaže se i izmjena ustavne odredbe prema kojoj odluku donosi većina birača koji su pristupili referendumu, i to tako da je uvjet za promjenu Ustava i organskih zakona najmanje trećina svih birača, a za ostala referendumska pitanja morala bi se izjasniti najmanje četvrtina svih birača.

HDZ tvrdi da bi se ovakvim izmjenama olakšalo pokretanje narodnih inicijativa, ali bi se istodobno osigurao legitimitet odlučivanja.

U prijedlogu HDZ-a Ustavni sud bi dobio ovlast proglasiti nedopuštenim referendum ako sadržaj referendumskog pitanja nije u skladu s općim načelima i najvišim vrednotama ustavnog poretka utvrđenim u člancima 1 i 3 Ustava.



Uz to, Ustavni sud bi promjenama Ustavnog zakona dobio i ovlast proglasiti referendum nedopuštenim i u onim slučajevima kad je referendumsko pitanje u isključivoj nadležnosti Hrvatskog sabora, predsjednika Republike ili vlade Republike Hrvatske.

Prema prijedlogu HDZ-a, Ustavni bi sud također dobio ovlast predreferendumske ocjene ustavnosti pitanja. To znači da bi taj sud mogao ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja već nakon objave referendumske inicijative, prije nego što se počnu prikupljati potpisi.

Zastupnici će na sjednici raspravljati i o zaključku o obvezi osiguravanja zakonskog prava na prekid trudnoće na zahtjev u svim ovlaštenim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. To je predložila zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Ona traži da sabor obveže Ministarstvo zdravstva da u svakoj ovlaštenoj javnoj zdravstvenoj ustanovi, najkasnije do kraja godine, osigura dovoljan broj liječnika koji na zahtjev obavljaju postupak medicinskog prekida trudnoće. Time bi, prema njezinim riječima, to pravo bilo dostupno, neograničeno i neometano.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI