ZASTUPNICI IZGLASALI IZMJENE ZAKONA O PDV-u: Grmoja: ‘Radi ambicije jednog čovjeka i njegove buduće sinekure u vrijeme krize mijenja se 900 zakona’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje donose daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo, većinom glasova izglasano je u petak u Hrvatskom saboru.

Neke od novih odluka su snižavanje stope PDV-a na pet posto za isporuku grijanja iz toplinskih stanica, te na isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke. Uvodi se stopa PDV-a od nula posto za isporuku i ugradnju solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade.

Objedinjeno je većinom izglasan i paket izmjena 62 zakona radi pune prilagodbe hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura. Izmjenama se tako odredbe u kojima su novčane kazne izražene u kunama mijenjaju u eure.

No, neki saborski zastupnici imali su i primjedbe. Tako je Nikola Grmoja iz MOST-a prigovorio što se u vrijeme najveće krize i inflacije mijenja 900 zakona i to, kako je rekao, “radi ambicije jednog čovjeka i njegove buduće sinekure”.

“A kada se treba obračunati s korupcijom i urediti društvo nema vas nigdje”, istaknuo je  Grmoja.



Ujedno je najavio saslušanja na saborskom Antikorupcijskom vijeću članova uprave i Nadzornog odbora INA-e te ministara.

Uputio je i oštre riječi prema bivšem ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću.

“Želim uputiti poziv lopovu kojeg ste imenovali u Hrvatsku narodnu banku”, rekao je Grmoja.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prekinuo je izlaganje Grmoje poručivši mu da ne može nazivati lopovom osobu koja nema nikakvu presudu i koja nije prisutna.

“Molim birajte riječi”, naglasio je Jandroković.

Na to se nadovezao i Miro Bulj iz MOST-a, Rekao je da “ako je netko lopov onda je lopov” te da nitko ne može narediti što će govoriti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI