ZASTUPNICE KOMENTIRALE SLUČAJ KOJI JE UZBUDIO JAVNOST: Svakoj ženi sustav mora osigurati pravo na pobačaj

Screenshot N1

Saborske zastupnice iz oporbenih redova dale su izjave za medije zbog slučaja trudnice Mirele Čavajde kojoj su liječnici odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu unatoč tome što je bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu. Slučaj je to koji je je podignuo veliki interes i buru u javnosti.

“Sustav je dužan svakoj ženi osigurati pravo na pobačaj, bez obzira na priziv savjesti. Ovo što se dogodilo je krajnje nehumano i neobazrivo”, poručila je Urša Raukar, saborska zastupnica iz redova  platforme Možemo. Također je poručila da je sustav napustio trudnicu. “Svim snagama ćemo se boriti da se nijednoj ženi ne dogodi ovakva tragedija”, prenosi N1.

Saborska zastupnica stranke Centar Dalija Orešković je poručila da je povrijeđeno pravo na pobačaj.

“Osnovni problem je što imamo vladu koja negira svoj obveze. U ovom slučaju je možda simbolično što je žena koja prolazi nezamislivu bol i tugu po pomoć odlazi u drugu državu. Ona odlazi u drugu državu po državu!”, poručila je Orešković.

Slučaj trudnice komentirala je i predsjednica Radničke fronte Katarina Peović.



“Izboreno pravo, podrška znanstvene zajednice i zakonodavstva ženama da osiguraju svoje zdravlje i da imaju pravo raspolagati vlastitim tijelom izgleda da je kratko povijesno trajala”, kazala je Peović.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI