Zastupnica Zovko u službenoj posjeti Izaslanstva Vanjskopolitičkog odbora Indiji

: Petar Glebov/PIXSELL

Naglašena je potreba razvijanja daljnje suradnje između Europskog parlamenta i indijskog parlamenta, posebno kroz međusobne posjete i međuparlamentarne dijaloge.

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, boravila je u posjetu Indiji od 22. do 23. veljače 2017. godine u sklopu izaslanstva Vanjskopolitičkog odbora.

Posjet je organiziran s ciljem poticanja dinamičnije parlamentarne dimenzije produbljivanja EU-Indija strateškog partnerstva, i kao osvrt na summit EU-Indija koji je održan 30. ožujka 2016. godine.

Izaslanstvo Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, koje je predvodio Predsjedatelj Odbora David McAllister (EPP, Njemačka), sačinjavali su Cristian Dan Preda (EPP, Rumunjska), Željana Zovko (EPP, Hrvatska), Neena Gill (S&D, UK), Jo Leinen (S&D, Njemačka) i Urmas Paet (ALDE, Estonija).

Tijekom posjete zastupnici su održali konstruktivne sastanke sa Shashijem Tharoorom, predsjednikom Stalnog odbora za vanjske poslove, Ajitom Dovalom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost, Arvindom Panagariyem, potpredsjednikom Nacionalnog zavoda za Transformaciju Indije i drugim visokim vladinim i parlamentarnim dužnosnicima, predstavnicima diplomatskog zbora i civilnog društva.

Razgovarali su o odnosima Europske unije s Indijom, poboljšanju dijaloga vanjske politike o pitanjima globalne i regionalne važnosti kao što su multilateralna suradnja, regionalna sigurnost, borba protiv terorizma, neširenje oružja za masovno uništenje, cyber-sigurnost, borba protiv piratstva, kao i o pomoći Europske unije na području razvojne politike i promicanja ljudskih prava.



Naglašena je potreba razvijanja daljnje suradnje između Europskog parlamenta i indijskog parlamenta, posebno kroz međusobne posjete i međuparlamentarne dijaloge.

Zaključci i zapažanja iz misije bit će uključeni u izvješće o političkim odnosima Europske unije s Indijom koje trenutno izrađuje izvjestitelj Odbora, Cristian Dan Preda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI