ZASTRAŠUJUĆA STOPA INFLACIJE OD 10,8 POSTO! Marić: ‘To nam svima dovoljno govori koliko je kompleksna situacija i teško je predviđati trendove’

Screenshot/N1

Iz Državnog zavoda za statistiku (DZS) nisu stigli baš ohrabrujući novi podaci. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u svibnju ove godine porasle su u odnosu na isti mjesec 2021. godine za 10,8 posto. To je najviša stopa inflacije otkad DZS vodi podatke.

Inflacija se u svibnju nastavila ubrzavati.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić komentirao je dvoznamenkastu inflaciju u Hrvatskoj.

“Nemamo još sve podatke za sve zemlje članice EU, vidimo eurozonu, samo baltičke zemlje i neke stare zemlje imaju dvoznamenkastu inflaciju. Kako smo govorili i prije, iz mjeseca u mjesec, sigurno tijekom prve polovine godine, vidjet ćemo i pratiti trendove ubrzavanja inflacije. I to se događa, vidimo te trendove. Za dalje, za drugu polovinu godine nije lako predviđati. Vidjeli ste da je ECB reagirao i najavio povećanje referentnih kamatnih stopa i najavio da će gotovo sigurno u rujnu ponovno ići s dizanjem kamatnih stopa. To nam svima dovoljno govori koliko je kompleksna situacija i teško je predviđati trendove”, istaknuo je Marić.

Na upit o tome hoće li država donijeti novi paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima, odgovorio je da “što su govorili tada, govore i sada”.“Ovisno o razvoju situaciju, o mogućnostima koje imamo, uzimajući u obzir tržišne principe, sukladno tome ćemo i dalje donositi određene odluke. Postoji puno inicijativa, svakodnevno stižu razni dopisi, sve uzimamo u obzir, ali moramo gledati širu sliku. Pratimo i što rade druge zemlje. Vidimo da njihovi odgovori nisu jednoznačni. Ja ću večeras za Luksemburg, sastanci su vijeća ministara, sigurno će najveći dio rasprave biti vođen po pitanju inflacije”, rekao je Marić.

Dodao je da ne vjeruje da bi inflacija mogla dovesti do značajnog rasta kamata na kredite.

Prema njegovim riječima, uz borbu protiv inflacije važno očuvati normalno funkcioniranje gospodarstva.

“Uz opskrbne lance do onoga što nas također jako zanima, a to je razina zaposlenosti, odnosno razina BDP-a. I da ne dolazimo uopće u tu sferu, ja ne volim ni izgovarati te scenarije, ali moramo biti spremni za sve”, zaključio je Marić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI