ZAŠTO JE PREMINUO PRIPADNIK ATJ LUČKO? Božinović: ‘Istražit ćemo uzrok smrti specijalca, drugi je u ozbiljnom, ali stabilnom stanju’

Screenshot/N1

U povodu smrti jednog pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko te hospitalizacije drugog specijalca, u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u srijedu se održala konferencija za novinare na kojoj su govorili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk.

Podsjetimo, pripadnik ATJ-a Lučko preminuo je u utorak, nakon što se dan prije srušio na kondicijskom treningu u sklopu prvog dana obuke. Drugi pripadnik ATJ-a, kojem je također pozlilo, i dalje je hospitaliziran, objavio je MUP.

U priopćenju se navodi kako je navedena obuka uobičajeni postupak i održava se prilikom svakog prijema novih članova. Prije obuke kandidati prolaze A kategoriju liječničkog pregleda koji obuhvaća detaljan tjelesni i psihički pregled za obavljanje najsloženijih poslova policijskih službenika.

Kao posljednja etapa toga dana predviđen je trening kondicijskog trčanja.

Neposredno prije dovršetka treninga, nešto prije 15 sati, jedan pripadnik se požalio na slabost, da bi nedugo nakon toga pozlilo i drugom pripadniku ATJ-a.MUP navodi da im je prvu medicinsku pomoć pružio medicinski tim ATJ-a Lučko, a potom su prevezeni u Kliničku bolnicu Sveti Duh gdje su hospitalizirani.

Na početku je Božinović rekao kako je stanje drugog pripadnika ATJ Lučko “ozbiljno, ali stabilno jer se nalazi u jedinici intezivnog liječenja”.

“Liječnicima je teško procijeniti u kojem smjeru će se to stanje razvijati, a nadamo se i vjerujemo da će se to razvijati u dobrom smjeru. Što se tiče MUP-a, mogu reći da ćemo kao sustav ustrajati na svim relevantnim činjenicama kako bismo došli do saznanja što se zapravo ovdje dogodilo kako bismo ta saznanja vidjeli i to nam je krucijalno je li nešto u smislu nekih novih mjera u budućnosti treba poduzimati. Iako, ovo nije neka nova vježba i novi vid obuke koji se nije provodio i do sada. Dakle, mi u svakom slučaju, pokušavamo doći do što je moguće preciznijih informacija, a za to će trebati i određena vještačenja, prije svega sudsko-medicinskog karaktera”, rekao je Božinović.

Napomenuo je kako se u srijedu obilježava 32. obljetnica najelitnije postrojbe MUP-a, a to je ATJ Lučko. Dodao je da ovo ipak nije trenutak za neka tradicionalna i klasična obilježavanja.

Milina je rekao kako su “stradali žarko željeli postati pripadnici ATJ Lučko te kako će se pobrinuti za njihove obitelji”.

Bilobrk je također izrazio sućut obitelji preminulog pripadnika ATJ Lučko te izrazio nadu da će drugi pripadnik ozdraviti.

“Za sada nema nikakvih indicija što se tiče određenih toksikoloških nalaza i nemamo nikakav čvrsti dokaz o čemu se radi te moramo čekati sudsko-medicinska vještačenja. Nije točna informacija da je još pripadnika imalo nekih zdravstvenih problema”, naglasio je Milina.

Govoreći o treningu, Bilobrk je rekao kako je to sigurno zahtjevan trening, ali da nije nešto što se ranije nije pripremalo.

Dodao je da pripadnici te postrojbe idu po najstrožim provjerama i dobivaju i psihološku potporu kada je to potrebno.

“ATJ Lučko je oduvijek bila najelitnija postrojba u Hrvatskoj. Nakon Domovinskog rata, ta je jedinica napravila u zadnjih pet godina”, naglasio je.

Milina se osvrnuo na mogućnost psiholoških potpora.

“Policijski službenici svakodnevno sudjeluju u jako stresnim situacijama i to je njihov posao. Kada god dolazi do težih posljedica, na samom mjestu događaja postoje teške scene, a to je i stradavanje velikog broja osoba tada se odmah aktivira psihološka potpora. No, poduzima se i preventivna psihološka potpora našim djelatnicima kao i članovima njihovih obitelji”, istaknuo je.

Dodao je da se sustav i dalje treba unaprjeđivati jer svakodnevno ima niz situacija koje iziskuju psihološku potporu.

Na upit o tome hoće li se sada svi pripadnici ATJ Lučko testirati na droge, Milina je odgovorio:

“Nema nikakvih indicija da bi sve službenike, pripadnike ATJ Lučko testirali jer su svi oni prošli vrlo rigorozne liječničke preglede i sigurnosne provjere. To je vrlo neprimjereno pitanje, nema nikakvih argumenata da idemo dodatno testirati sve pripadnike na droge, a to je i malo ponižavajuće pitanje”, naglasio je Milina.

Božinović se uključio u raspravu te zamolio novinare da “ne idu u smjeru za koji nemaju nikakve indicije, a takve indicije nisu dobivene ni iz bolnice”.

“Ljudi ne bi bili na tim pozicijama da nisu prošli cjelokupan pregled. Imamo 12 psihologa i oni su cijelo vrijeme angažirani. Možemo pitati je li to dovoljno i može li biti i više, no kada je u pitanju prevencija ili bilo kakva druga situacija vezana uz javni red i mir, neki policijski službenici su zatražili i dobili psihološku pomoć. Nije samo kriterij fizičke spremnosti već i zdravstveni i psiho-fizički kriteriji i ne vidimo razloga da se taj dijalog vodi u drugom smjeru. Naravno, ukoliko se nešto dogodi, sve će se ispitati. Velika je odgovornost na institucijama države i represivnog sustava, ali svi mi koji smo odgovorni i u stvaranju javnog mijenja, svi možemo biti dovoljno odgovorni i pričekati vještačenja onih struka i institucija koje i postoje upravo zbog toga”, rekao je Božinović.

Dodao je da to može trajati desetak dana, a možda i nešto duže.

Na kraju je istaknuo kako bi “bilo neodgovorno sada govoriti u kojem smjeru namjeravaju ići dok se ne dobiju sve informacije”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI