Zašto je Plenković zapravo smijenio Daliju Orešković!

Robert Anic/PIXSELL

Otišla je Dalija Orešković. Svojom voljom, ali je i potjerana. Nije ostavila prostora da je smijene oni kojima je omogućila da se domognu vlasti. Afera „Konzultantica“ dovela je Plenkovića na čelo HDZ-a, a onda i same Vlade.

Zastupnici Hrvatskog sabora, u petak su glasali o novoj predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Dosadašnja predsjednica povjerenstva Dalija Orešković, nakon poražavajućeg rezultata glasanja, odlučila je povući svoju kandidaturu. Na tajnom glasanju, dobila je tek 46 glasova, dok je Nataša Novaković, inače kandidatkinja HDZ-a, skupila ukupno 75 glasova. Nema sumnje, među glasovima potpore Nataši Novaković, našli su i glasovi HNS-ovaca i SDSS-a Milorada Pupovca. Sam broj svjedoči kako je kandidatkinji HDZ-a potporu dala kompletna vladajuća koalicija i time sve priče, o nekakvih svjetonazorskim sukobima, padaju u vodu. Doduše, bilo je i čak šest nevažećih glasačkih listića i nije izabrana nova predsjednica Povjerenstva, ali su vladajući poslali jasnu poruku kako više ne žele Daliju Orešković na čelu ovog pravnog tijela, koje mora služiti kao svojevrsni neovisni korektiv vlasti.

Ovom prilikom, izglasani su članovi povjerenstva, a Nikola Grmoja iz Mosta objavio je šalabahter s imenima za koja su trebali glasati zastupnici HDZ-a i HNS-a. Izgleda kako nisu mogli zapamtiti pet imena i prezimena, ili su mogli, ali u partijskom vrhu valjda sumnjaju u njihove intelektualne sposobnosti i ništa ne žele prepustiti slučaju.

Dalija Orešković, rodom je iz Široke kule kraj Gospića. U Domovinskom ratu poginuo je veći broj njenih bliskih i daljnjih rođaka. Udana je za Franu Leticu, sina Slavena Letice. Iako nije bila poznata široj javnosti, u trenutku kada je imenovana predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, iza sebe je imala respektabilnu pravnu karijeru. Građani često imaju slabo pamćenja pa tako zaboravljaju da je upravo Dalija Orešković. kaznila bivšu ministricu kulture iz Vlade Zorana Milanovića, Andreu Zlatar Violić, koja je morala platiti 15.000 kuna.

Kaznila je i Sinišu Vargu bivšeg ministra zdravstva te bivšu sisačku županicu Marinu Lovrić Merzel. Sasvim logično i opravdano, od kada je imenovana za predsjednicu povjerenstva, njen fokus oduvijek je bio na političarima koji se nalaze na vlasti.



“Drimia”

Epilog najpoznatijeg slučaja koji je vodila, dakle aferu “Drimia” gdje je Tomislava Karamarka povezala sa sukobom interesa, dogodio se prije manje od mjesec dana, kada je Visoki upravni sud potvrdio odluku povjerenstva.

Na određeni način možemo reći kako Dalija Orešković ima velike zasluge za dolazak Andreja Plenkovića na mjesto predsjednika HDZ-a, ali i Vlade Republike Hrvatske. Isto tako, Orešković je dva puta pokretala i postupke protiv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, što Plenkoviću, koji je u permanentnom sukobu s predsjednicom, zasigurno nije smetalo.

Zato se sada postavlja pitanje, zbog čega joj je okrenuo leđa i naredio članovima HDZ-a da glasaju protiv njenog reizbora? U stvari, kakav se to sukob interesa trenutno odigrava da bi trebalo spriječiti javnu i stručnu, pravnu raspravu o njemu? Podsjetimo, radi se o stručnom pravnom tijelu koje ima ulogu upozoriti na nepravilosti, ali i kažnjavati političare, koji se ne pridržavaju propisanih zakonskih normi ili se nađu u sukobu između privatnog i javnog interesa.

Tijekom svog mandata, Orešković je pokazala da za nju ne postoje nedodirljivi političari. Pokretala je postupke protiv načelnika, gradonačelnika, ministara, zastupnika u Hrvatskom saboru pa i same predsjednice Republike Hrvatske. Ali, u ovoj situaciji, puno je važnije, kakvi su joj bili daljnji planovi, jer se tu kriju i razlozi zbog kojih je zapravo smijenjena.

Nakon što je ministrica Dalić u četvrtak, na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo, slavodobitno i bahato izjavila kako je ona autor Lex Agrokora, u državi je nastao muk. Nitko se više, tobože, ne sjeća kako su Plenković, Martina Dalić i ostali, davali izjave o stručnim timovima koji su radili na izradi ovog kontroverznog zakona. U Hrvatskoj, više nije nikakav krimen javno lagati i obmanjivati javnost, ponekad i po nekoliko puta o istoj temi, onako, ovisno o tome kakav vam je dan.

Tena Mišetić

Plenković ima i druge grijehe poput pokroviteljstva nad Tenom Mišetić, kćerkom nekadašnjeg moćnog direktora Croatia Airlinesa, Ivana Mišetića Po nekim informacijama, upravo je to razlog otkazivanja potpore Daliji Orešković. Plenković, naime, zaštitom obitelji Mišetić, zapravo štiti samog sebe.

Sve navedeno, Dalija Orešković vjerojatno nije više mogla bespomoćno promatrati te je odlučila djelovati u skladu sa svojim ovlastima i principima. Samim povlačenjem kandidature, znači odbijanjem da sudjeluje u ovoj predstavi, poslala je i poruku svekolikoj javnosti. Nema više sukoba interesa. Od sada, na dalje, postoji samo zaštita interesa, dok za sukobe više nema potrebe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI