Zašto je Njemačka odjednom postala velikodušna? Merkel je nekad sve tjerala na štednju, a sad dijeli milijarde

Prije samo deset godina u grčkim ste novinama mogli vidjeti karikature Angele Merkel u nacističkoj uniformi. Na vrhuncu financijske krize Nijemci su smatrani goničima koji su prezadužene zemlje južne Europe poučavali nemilosrdnoj proračunskoj disciplini, piše Deutsche Welle.

Masovni paketi pomoći

Danas, istoj onoj njemačkoj kancelarki, koju su tada gledali kao štedljivu, fondovi za obnovu nakon korone ne mogu biti dovoljno veliki. “Paket pomoći mora biti masivan”, rekla je u utorak u razgovoru s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom.

Italija bi od ove pomoći mogla najviše profitirati. U petak i subotu, na prvom summitu EU-a od ožujka, na kojem se šefovi država i vlada sastaju osobno, bit će riječi o fondu teškom 750 milijardi eura. Europska komisija predložila  je da od te svote 500 milijardi eura bude dano na ime nepovratne pomoći državama koje je pandemija koronavirusom posebno pogodila, a ostatak kao krediti. 500 milijardi eura kao dar ideja je koju su u svibnju plasirali Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Zbog neobične prirode ove krize, biramo i neobičan put”, kazala je njemačka kancelarka o ovoj novoj velikodušnosti.

Političar CDU-a Andreas Jung kazao je za DW: „Korona pogađa sve zemlje u Europi, a neke posebno jako. U takvoj izvanrednoj situaciji potrebna je pomoć partnera. A to je i u našem interesu: jaka Njemačka i jaka Europa idu zajedno.”



Ogroman teret

Jedina stranka koja kritizira je Alternativa za Njemačku (AfD). Šefica Zastupničkoga kluba te stranke Alice Weidel na to gleda kao na „pucanje brane”. To će biti „enorman teret” za njemačke porezne obveznike, smatra Weidel, a o europskoj solidarnosti ne želi ni čuti.

“Mi u ovoj situaciji nemamo milijarde na dar jer moramo sami sebi pomoći”, rekla je Weidel u Bundestagu.

Mnoge je iznenadilo da su Nijemci sada spremni izdvojiti 500 milijardi eura zemljama pogođenim koronakrizom. Merkel na tom inzistira usprkos “štedljivoj četvorci” – Nizozemskoj, Austriji, Švedskoj i Danskoj jer bi krediti još više povećali zaduženost, kao na primjer zaduženost Italije i ugušili njezinu ekonomiju.

Pojedini političari već su spominjali i društvena područja koja bi se mogla unaprijediti, poput zaštite okoliša i klime ili digitalizacije. Moguće je također da se svota od 500 milijardi umanji ili da se napravi neka drukčija mješavina kredita i donacija.

Ali, to neće promijeniti novu veliku velikodušnost Angele Merkel. Ona je početkom mjeseca, kada je Njemačka preuzela predsjedanje Unijom, u Europskom parlamentu izjavila: „Koja druga poruka je prikladnija od ove da je ova Europa sposobna za velike stvari ako se držimo zajedno.”, piše Deutche Welle.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI