ZAŠTO JE DOŠLO DO MASOVNOG POMORA PČELA? Pčelari smatraju da znaju uzrok, evo što misle

Pixabay

Već se danima u javnosti govori kako je u našoj zemlji zabilježen masovan pomor pčela i to na četiri različite lokacije – u Prelogu, Maloj Subotici, Čakovcu te Slatini.

“Da nije bilo ovih šteta, ne bi nam trebala nikakva muzika. To bi orkestar svirao, i sve bi bilo puno pčela”, rekao je međimurski pčelar Ervin Grabant za Novu TV.

Lokalni proizvođači po izgubljenoj košnici gube 750 kuna, to je prije računanja cijene meda koji se neće proizvesti, a svaka košnica donosi između 15 i 20 kilograma meda. Gubici se mjere u tonama.

Zašto je došlo do pomora pčela još uvijek nije poznato. Državni inspektori su na terenu i provode istragu, a rezultati se još uvijek čekaju. Postoje dvije različite teorije o uzroku ovog masovnog odumiranja.

Jedni sumnjaju na pojavu zarazne bolesti među pčelama, ali lokalni pčelari smatraju da nije riječ o tome već o neodgovornoj upotrebi pesticida na poljima. Naime, ovogodišnji pomor pčela poklopio se s cvatom uljane repice.Predstavnici Udruga pčelara sastali su se s predstavnicima iz Ministarstva poljoprivrede.

“Iz državnog proračuna naći ćemo sredstva da im podmirimo štetu, odnosno gubitak u proizvodnji. Isto tako, iz Programa ruralnog razvoja ćemo im omogućiti da obnove svoje pčelinje zajednice, te da nabave i novu opremu i nove košnice”, rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsjednik udruge pčelara “Agacija” Željko Tupković naglasio je kako “nema smisle svake godine davati odštetu pčelarima”.

“Mislim da je bolje tražiti uzroke problema i natjerati odgovorne da plaćaju kazne”, rekao je Tupković.

Grabant smatra kako bi “najveća pomoć ustvari bila edukacija poljoprivrednih proizvođača, stroža kontrola zaštitnih sredstava te potpuna zabrana tretiranja površina od 7 ujutro pa sve do 7 navečer”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI