ZAŠTO JE ANALIZA CIJEPLJENJA TRAJALA TAKO DUGO? ‘Trebalo je prikupiti svu dokumentaciju’

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju u HALMED-u Željana Margan Koletić, za N1 televiziju objasnila je zašto je analiza smrti muškarca nakon cijepljenja trajala toliko dugo.

Podsjetimo, u ožujku ove godine preminuo je mladić čiju je smrt HALMED povezao s cijepljenjem protiv covida. Ovo je prvi smrtni slučaj u Hrvatskoj koji se povezuje s cjepivom.

“Za ovu ocjenu bilo je potrebno prikupiti svu potrebnu dokumentaciju, opsežnu medicinsku dokumentaciju, sve nalaze, uključujući i nalaze obdukcije i otpusna psima. Budući da je bilo riječi o netipičnoj kliničkoj slici, angažirali smo i vanjske stručnjake, kolege na području hematologije. Potražili smo i mišljenje njemačkog instituta specijaliziranog na području hematologije”, rekla je Margan Koletić.

Osvrnula se i na sličan slučaj u susjednoj Sloveniji.

“Slučaj u Sloveniji dogodio se nakon što je bilo već poznato da vektorska cjepiva mogu izazvati ovu vrlo rijetku nuspojavu i nakon što su već uspostavljeni dijagnostički postupci. Prijava u Hrvatskoj se dogodila u ožujku kad je ovo stanje tek bilo otkriveno i tek su počele prijave iz drugih zemalja”, zaključila je Margan Koletić.



 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI