ZAROBLJENIŠTVO U SRPSKIM LOGORIMA: Hrvatski vojnici razmjenjeni nakon 707 dana pakla!

Facebook

Razmjenjeni su za 11 pripadnika srpske terorističke grupe „Štit“ koji su zarobljeni kod Turnja.

Nakon skoro dvije godine zarobljeništva u srpskim logorima u Somboru i Srijemskoj Mitrovici zamijenjeno je 10 pripadnika tzv. „somborske skupine“ te 5 drugih zarobljenika iz srpskih logora. Razmjena se dogodila 12. siječnja 1994. godine na kontrolnom punktu UNPROFOR-a kod Lipovca, a razmijenjeni su za 11 pripadnika srpske terorističke grupe „Štit“ koji su zarobljeni 13. ožujka 1993. kod Turnja.

„Somborsku skupinu“ činili su pripadnici Samostalne uskočke satnije HV-a koji su kao diverzanti 31. siječnja 1992. godine pokušali duboko u neprijateljskom teritoriju minirati most u Batini koji je bio jedina veza između Vojvodine i Baranje preko koje je dolazila pomoć srpskim vojnicima u okupiranoj Baranji iz koje su napadali Osijek. Diverzanti su u akciju „Batinski most“ krenuli pod izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima preobučenim u odore JNA u amfibiji punoj eksploziva. Akciju je vodio Ivica Krnjak koji se predstavljao kao pukovnik Jordan Jovanović koji je poginuo u Osijeku 1991. godine. Diverzanti su se na punktovima JNA i srpskih paravojnih postrojbi predstavljali kao 2specijalna jedinica generala Blagoja Adžića“.

Diverzanti su preko Kopačkog rita ušli duboko u neprijateljsku pozadinu, ali su zbog tehničkoga kvara na amfibiji otkriveni i raspršeni na manje skupine. Nakon borbi 7 diverzanata je zarobljeno (još 1 naknadno), 3 su poginula, a 9 se uspjelo spasiti i preplivati Dunav.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI