ZAPOVJEDNIK ODBIO LIKVIDIRATI 45 SRBA! Samo tri dana prije zapalili su mu živu majku, djeda i sedam rođaka

Foto. Avaz

Amir Reko (Makedonac) iz Goražda, bivši časnik JNA, a potom i Armije BiH, spasio je 45 srpskih civila iz sela Bučje od sigurne smrti, i to samo tri dana nakon što su mu majka, djed i rođaci živi spaljeni u njegovom rodnom selu Gudelj.

“Jednog dana, ne znajući da je to moje selo, kurir je izvještavao o zločinima srpske strane u selu Gudelj i mještanima koji su zatvoreni u kuću i spaljeni. I navodi imena moje majke, moga djeda, svih onih koji su ostali u selu. Iako sam bio vojnik, oficir, naučen vojničkom držanju, za mene je to bio kraj svijeta”, prisjetio se Amir Reko.

Nije mogao pristati na ubijanje civila

Samo nekoliko dana nakon toga pristigla je zapovijed iz Općinskog stožera Teritorijalne obrane da se selo Bučje, s većinskim srpskim stanovništvom ‘očisti’ jer je predstavljalo potencijalnu prijetnju zbog srpskih snaga koje su napredovale. Za mnoge bi to bila idealna prilika za krvavu osvetu, ali…

“Ali način na koji je zapovjedništvo željelo realizirati napad na selo za mene je bio potpuno neprihvatljiv. Na to nikako nisam mogao pristati. Čak mi je bilo prigovarano da ne želim uraditi ono što je ‘potpuno normalno’, da sam slabić, izdajnik, a čak je poslana i druga jedinica da to učini i to sam morao spriječiti. Iako su neki od njih bili dobro naoružani, morao sam te ljude spasiti jer to nije bio način… zločin se nije smio dogoditi”, kazao je za DW.



Ovaj događaj zbio se u lipnju 1992. godine, a o ratnom zapovjedniku 43. udarne brigade Armije BiH koji je nadimak “Makedonac” zaradio tijekom službe u JNA kada je bio raspoređen u toj zemlji, 2017. godine snimljen je i dokumentarni film “Makedonac”.

Progovorio o zločinima Armije BiH, pa proglašen nepoželjnim

Amir Reko glavni je protagonist tog dokumentarca, a u njemu opisuje kako je kao 29-godišnjak u prvim mjesecima rata u BiH preuzeo obranu tada već otpisanog Goražda, posljednje bošnjačke enklave uz Drinu, i uspio je spasiti. No, nakon svega, ovaj heroj Goražda koji je progovorio o zločinima Armije BiH – pretvorio se u njihovog neprijatelja. Naime, ovih dana Gradsko vijeće Goražda proglasilo ga je – nepoželjnom osobom.

“Nikada, do tada, nisam čuo povike ‘Allahu ekber’. To me je šokiralo. To nije u prirodi i običajima Bošnjaka iz BiH nikada bilo”, kazao je “Makedonac” koji je i za Slobodnu Dalmaciju progovorio o srpskim, ali i bošnjačkim zločinima.

“Došlo je vrijeme da se otvore karte. Došlo je vrijeme da im kažem da je taj njihov Alija uradio “to, to i to”. Vrijeme je da se kaže istina, da joj pogledamo u oči. U mom selu Jošanici snage Armije BiH upale su u srpski dio sela i pobile 52 civila, od čega 19 žena i 4 djece. Brutalno su ih izmasakrirali, za što postoje i videosnimke. Ako ja u mom selu osuđujem srpske zločince koji su meni zapalili majku, onda moram suditi zločince i iz reda moga naroda. Oni kažu da su to neselektivni zločini. Pazite, prošlo je 30 godina od tada, a još nitko nije osuđen za njih. Kada ovo kažem, oni mene napadaju, ali mi moramo biti otvoreni oko svih zločina, jer ovako više ne ide”, kazao je ovaj veliki čovjek.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI