ZAPADNE ZEMLJE POMAŽU UKRAJINI: Stižu teški oklopni sustavi za izravne napade

Ukrajini su do sada Zapadne zemlje dostavljale oružje za pješaštvo, a počet će dostavljati i oružane sustave koje može koristiti u izravnim ruskim napadima, prenosi Jutarnji list.

Sjedinjene Države najavile su pomoć u nabavi tenkova proizvedenih u Sovjetskom Savezu, što bi bila prva pošiljka teških oklopnih vozila namijenjena Kijevu od početka invazije. Njemačka je dala dopuštenje za slanje borbenih vozila Pbv-501 u Ukrajinu. Radi se o oklopnim vozilima iz bivše istočnonjemačke vojske, koja su prošla NATO-ov remont i poslani u švedsku vojsku, a danas se nalaze u vlasništvu češke tvrtke za trgovinu oružjem.

Slanje težeg oružja najavila je i Australija, koja će donirati svoja laka oklopna vozila Bushmaster, zaštićenih od mina i pješadijskog oružja, koja mogu prevesti do deset vojnika brzinom do 100 km/h.

Velika Britanija istaknula je kako su se zapadne države odlučile donirati Ukrajini i ozbiljnije oružane sustave, s naglaskom da su im sada prijeko potrebni artiljerija i tenkovi. Ruske snage sada su se uglavnom ukopale u svojim pozicijama i prekinule izravne napade, te bombardiraju ukrajinske gradove, a u tom scenariju pješadijska su oružja beskorisna. Ukrajini trebaju topovi kojima će moći uzvratiti paljbu, poručili su iz Britanije, a piše Jutarnji list.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI