ZANIMA VAS KAKO POSTATI E- SRBIN? Neobični plakati osvanuli po Hrvatskoj: ‘Saznajte kako ne biti samo Srbin!’

Foto: Pixell / e-Srbin.hr

U Hrvatskoj su osvanuli plakati na kojima piše “Ne budi samo Srbin… Budi e-Srbin”. Osim toga, navodi se da ponuda vrijedi od 13. rujna do isteka zaliha.

Riječ je o kampanji koju su pokrenuli pokrenuli Srpsko privredno društvo ‘Privrednik’, Zajedničko vijeće općina, Prosvjeta, SDF i SNV uoči popisa stanovništva.

Organizatori podsjećaju da sustav e-Građani omogućava građanima da samostalno koriste desetine usluga javnih tijela, bez kontakta sa državnom i lokalnom administracijom, bez čekanja u redovima i mogućih nesporazuma.


Na internetskoj stranici e-Srbin.hr možete pročitati upute kako postati e-Srbin.

Iznimno važan popis”Na popisu stanovništva 2021. prvi je put otvorena mogućnost da se osobe koje su e-Građani sami popišu. Ta mogućnost osobito je značajna za nacionalne i druge manjine jer im omogućava u potpunosti slobodno izjašnjavanje”, objasnili su.

e-Srbin.hr

Inicijatori ističu kako o rezultatima popisa stanovništva ovise mnoga prava koja ostvaruje srpska zajednica.

Popis stanovništva od vitalnog je interesa za srpsku zajednicu jer Ustavni zakon jamči  pripadnicima nacionalnih manjina, kojih ima više od 1,5% u ukupnom stanovništvu RH, najmanje jedno, a najviše tri zastupnička mjesta te nacionalne manjine u Saboru.

E-Srbin

Osim toga, propisano je da pripadnici nacionalnih manjina u općinama i gradovima u kojima sudjeluju u stanovništvu od 5% do 15% imaju pravo na jednog vijećnika, manjinskog predstavnika u predstavničkom tijelu jedinice.

Foto: E-Srbin

Ako sudjeluju u stanovništvu općina i gradova sa više od 15% te u županijama s više od 5%, pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na razmjernu zastupljenost u predstavničkim tijelima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI