ZAJEDNIČKE IZJAVE MILANOVIĆA I PAHORA: Milanović: ‘Deklaracija nije prihvaćena jer nekima smeta termin konstitutivnih naroda’

Foto: Instagram / Aleksandar Vučić

Skup Proces Brdo-Brijuni održan je u ponedjeljak u Brdu kod Kranja, a domaćini i supredsjedatelji su bili hrvatski i slovenski predsjednici Zoran Milanović i Borut Pahor. No, izostala je zajednička deklaracija Hrvatske, Slovenije i zemalja zapadnog Balkana jer BiH ne želi prihvatiti hrvatski stav o važnosti “legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH”, objavio je N1.

U zaključcima je ponovno potvrđena važnost proširenja kao važno geopolitičko pitanje, rekao je nakon sastanka slovenski predsjednik Pahor.

Ujedno su do kraja ove godine pozvali na davanje BiH statusa kandidata za članstvo u EU-u, kao i ukidanje viznog režima.

Da se odustalo od deklaracije potvrdio je i predsjednik Milanović.

“Ali imamo zaključke što je isto dobro. Učinit ću sve da se ova inicijativa nastavi. Javno pozivam na priznanje Kosova onih koji to nisu učinili”, rekao je Milanović.



Dodao je kako za sada nije realno da se očekuje da Srbija prizna Kosovo.

“Moj je prijedlog bio da se u dokumentu spomene i konstitutivnost naroda u BiH, no neki kolege ih BiH to nisu dali, to je odbijeno istog trena i odlučili smo da na deklaraciju nećemo ni ići”, istaknuo je.

Hrvatski predsjednik je naglasio kako s Vučićem nije razgovarao o optužnicama za pilote te da ni neće o tome razgovarati.

“To nije način. Za nas će svakako jedan od kriterija za razgovor sa Srbijom biti i jedna od tih tema”, rekao je Milanović.

Dodao je kako je dvije trećine Srba u Srbiji protiv članstva te zemlje u EU-u.

Govoreći o europskom putu BiH, Milanović je rekao da ne zna kako će se Europska unija postaviti.

“Postoji duboka predrasuda dijela EU-a prema kandidatkinjama, a neke nisu ni kandidatkinje, poput BiH. To se može nožem rezati koliko je očito. Hoće li oni nastaviti opstruirati, ne znam. Bila mi je jasna situacija kad je Ukrajina dobila status kandidata, a BiH nije. To smatram moralnim užasom. Da sam tada bio dio hrvatskih predstavnika u Vijeću, ja bih uvjetovao davanje potpore Ukrajini, potporom BiH”, istaknuo je Milanović.

Zaključio je kako deklaracija nije prihvaćena jer “nekima smeta termin konstitutivnih naroda, za koje se zna koji su”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI