Zagrebački Židov podržao kardinala Puljića: ‘Braniti vas znači braniti čast ubijenih članova moje obitelji’

Screenshot

Zagrebački Židov Vladimir Bogdanić uputio je pismo podrške kardinalu Vinku Puljiću koji će u subotu u sarajevskoj katedrali služiti misu za žrtve Bleiburga i Križnog put.

Pismo, datirano 15. svibnja 2020., prenosimo u cijelosti:

“Uzoriti Kardinale, ljubazno molim da primite pismo koje Vam pišem s osjećajem obveze i silnog poštovanja. Dragocjena i draga gospođa Alemka Markotić posredovala mi je vašu adresu elektroničke pošte i ja evo jurim tipkovnicom kako bi moje riječi što prije došle do vas.

Moja se obveza da vam pišem ogleda s jedne strane u osobitim okolnostima uoči mise koja je najavljena za podne sutrašnjeg dana i mojih obiteljskih činjenica koje ovo pismo čine ne samo mojom već i obiteljskom obvezom. Nastojim smireno razumjeti ostrašćene reakcije i napade na vas, nastojim osobito razumjeti i napade koje dolaze s američke i izraelske strane odnosno one Svjetskog židovskog Kongresa. Ipak osim politikanstva u njima ne vidim nikakvog odgovornog odnosa prema žrtvama s bilo koje strane.

Fraze o antifašizmu posljednje su što mogu prihvatiti osobito jer sam dio obitelji u kojoj je petoro članova tragično okončalo život u logoru Jasenovac. Godinama se klonim ispraznih rituala koji s poštovanjem žrtava nemaju ništa i posve sam uvjeren u vaše plemenito nastojanje da se žrtva kao takva štuje mimo ideoloških i inih fraza i da se kultura poštovanja nedužno i bez suda likvidiranih učini istinitom i daleko od prakse koja je itekako vladala prostorima bivše države pa se onda kao svaka laž pokazala okvirom za nove mržnje.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI