Zagrebački SDP traže zaustavljanje testiranja 5G mreže dok se ne izradi studija utjecaja na okoliš

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Zagrebački SDP, najveća organizacija ove stranke, traži da se zaustavi testiranje 5G mreže u Zagrebu.

Traže zaustavljanje dok se, kako pišu, ne izradi studija utjecaja na okoliš.

“Na inicijativu Kluba zastupnika SDP-a, Gradska skupština Grada Zagreba raspravljat će, na svojoj 37. sjednici 10. rujna 2020. o zabrani testiranja 5G mreže u Zagrebu prije izrade Studije o utjecaju na zdravlje i okoliš i zabrani nadogradnje baznih stanica postavljenih protivno prostorno planskoj dokumentaciji. Prijedlog će ili biti prihvaćen ili odbačen”, piše u priopćenju SDP-a.

“Prihvaćanje bi značilo početak sređivanja stanja u Zagrebu, a to bi onda mogle slijediti i druge sredine. Odbacivanje prijedloga znači službena dozvola operaterima da postavljaju bazne stanice gdje i kako žele”, dodaju.

“Kako bi pružili podršku prijedlogu i zastupnicima koji se zalažu za rješavanje problema baznih stanica i odgodu uvođenja 5G dok se znanstveno ne dokaže da se radi o za zdravlje sigurnoj tehnologiji, Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja je pokrenula on-line peticiju. Molimo Vas potpišite je, zamolite prijatelje, posebno one iz Zagreba, da učine isto. Rok je 09. rujna 2020. Nakon toga u Zagrebu se više ništa neće moći učiniti”, pozivaju SDP-ovci simpatizere.



Dosad su u anketi skupljena 722 potpisa.

U nastavku prenosimo tekst iz ankete koju je podijelio SDP

“Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ) poziva građane Zagreba da pruže podršku dolje navedenom Prijedlogu zaključka o zaustavljanju testiranja 5G mreže u Zagrebu. O tome će Skupština raspravljati na 36-oj sjednici, 10.09.2020.g. Predlagatelj zaključka je Klub zastupnika SDP.

ZAKLJUČAK

o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije

1. Skupština Grada Zagreba izražava nezadovoljstvo načinom rekonstrukcije i nadogradnje na 5G mrežu, na lokacijama baznih stanica koje nemaju uporabnu dozvolu i nisu postavljene u skladu s Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (NN 112/17) te nisu poštovani kriteriji za postavljanje baznih stanica propisani člankom 44. Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba
(Službeni glasnik Grada Zagreba 16/07, 8/09, 7/13, 9/16, 12/16 – pročišćeni tekst, dalje u tekstu GUP).

2. S obzirom na to da neke postojeće bazne stanice nemaju potrebnu dokumentaciju te rade bez uporabne dozvole, trenutna i buduća nadogradnja i postavljanje opreme za 5G mrežu na tim baznim stanicama je nezakonita.

3. Gradska skupština Grada Zagreba traži od teleoperatera da obustave testiranje opreme za 5G mrežu na lokacijama gdje su trenutno postavljene.

4. Prije postavljanja opreme i testiranja 5G mreže potrebno dostaviti studiju o učincima 5G mreže na zdravlje ljudi i utjecaj na prostor i okoliš kako bi se zadovoljio članak 25. Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN 73/08, 90/11, 133/12, 80/13, 71/14 i 72/17) koji propisuje obavezu planiranja elektroničke komunikacijske infrastrukture (EKI), na način kojim se ne ograničuje razvoj elektroničke komunikacijske mreže i elektroničke komunikacijske infrastrukture, pri čemu se osobito moraju zadovoljiti zahtjevi zaštite ljudskog zdravlja, zaštite prostora i očuvanja okoliša.

5. Gradska skupština Grada Zagreba traži od teleoperatera da poštuju sve zakonske regulative i procedure te odluke i propisane kriterije lokalne samouprave prije postavljanja bilo kakve telekomunikacijske opreme, a naročito opreme za 5G tehnologiju.

6. Ovaj Zaključak dostavlja se Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, koja je dužna po primitku ovog Zaključka isti proslijediti svim relevantnim čimbenicima koji djeluju na području Grada Zagreba.

7. Ovaj zaključak bit će objavljen u Službenom glasniku Grada Zagreba”, prenosi Index.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI