Zagrebački liječnik otkrio šokantne brojke: U Zagrebu se troši čak tri puta više kokaina nego prije pet godina

U svijetu obilježava se Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, kojeg je 1987. godine problasila Glavna skupština UN-a. Obilježavanjem tog dana, UN je želio upozoriti svjetsku javnost na problem zlouporabe droga u društvu i potrebu aktivnog uključivanja svih subjekata, kako na globalnoj tako i na nacionalnoj razini, na djelovanje u postizanju zajedničkog cilja – društvo slobodno od droga.

Ivan Ćelić, liječnik u zagrebačkoj Psihijatrijskoj klinici Vrapče te HDZ-ov kandidat na nadolazećim parlamentarnim izborima u prvoj izbornoj jedinici, danas je povodom obilježavanja ovog dana iznio zanimljive podatke o ovisnosti i liječenju ovisnosti u Hrvatskoj.

“Većina onih koji se liječe od ovisnosti u Hrvatskoj, ali i na području čitave Europe su ovisnici o opijatima, odnosno o heroinu“, kazao nam je doktor Ćelić te nadodao kako se prošle godine u Hrvatskoj od ovisnosti liječilo oko 6800 ljudi, a od toga čak 5300 ih se liječilo od ovisnosti od opijata.

Inače, najčešće konzumirana ilegalna droga u Europi jest kanabis, čije se maloprodajno tržište procjenjuje na 11.6 milijardi eura. Drugi po redu je kokain s procijenjenim maloprodajnim tržištem od 9.1 milijardi eura.

Ćelić otkriva kako općenito raste broj liječenih ovisnika od kanabisa i kokaina, a u posljednje se vrijeme kod ovisnika o kanabisu često javlja i slika psihoze. No ipak, ta je brojka i dalje u manjini.



Protekle godine, 25 milijuna Europljana u dobi od 15 do 64 godine konzumiralo je kanabis, dok je njih oko 4 milijuna konzumiralo kokain. Heroin, drogu s dugoročno najrazornijim posljedicama po pojedinca i društvo, konzumira oko 1.3 milijuna Europljana, a većina heroina potječe iz Afganistana, Irana i Pakistana.

“Kanabis je u 95% slučajeva ulazna droga. Najdostupnija je, s obzirom da je najjeftinija, pa je sukladno tome mladi najčešće konzumiraju. No, valja istaknuti kako u posljednje vrijeme raste broj psihičkih slučajeva zbog konzumiranja kanabisa”, govori nam.

Da je kanabis najpopularniji, pokazuju i preliminarni rezultati anketnog istraživanja provedenog 2019. godine u Hrvatskoj. Prema toj anketi ustanovljeno je, da je najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj kanabis, a 19 posto osoba životne dobi od 15-64 godine konzumiralo ju je barem jednom u životu, dok ih je 8 posto konzumiralo zadnjih godinu dana. Druga najčešće konzumirana ilegalna droga bio je kokain, za razliku od prošlog vala istraživanja iz 2015. kada su na drugom mjestu bili amfetamini.

“Dobar je trend što bilježimo sve manji broj ovisnika o heroinu, no što se tiče bolničkog liječenja ovisnika, u 90 posto slučajeva to su ovisnici o heroinu”, zaključuje Ćelić.

U Zagrebu se troši više kokaina nego prije pet godina

U okviru međunarodne studije provedene u sklopu COST projekta, grad Zagreb sudjelovalo je u praćenju otpadnih voda, a praćenje je polučilo nekim zanimljivim rezultatima. Tako je na primjer ustanovljeno da se na području grada Zagreba dnevno “potroši” 395.6 miligrama (2018. – 234.5 miligrama) kokaina na 1000 stanovnika što je tri puta više kokaina nego prije pet godina.

Zagreb je među prvih dvadesetak gradova kad je riječ o dnevnoj potrošnji amfetamina i ecstasya (145.7 mg amfetamina, 36.5 mg ecstasya).

Na pitanje kakvo je stanje što se ostalih gradova tiče, Ćelić konstatira da na žalost podataka nema, jer je studijom obuhvaćen samo grad Zagreb, a provodi ju institut Ruđer Bošković.

Veća domaća proizvodnja kanabisa

Na tržište droga utjecala je i kriza s koronavirusom.

Ćelić ističe da je nestabilnost izazvana epidemijom COVID-19 dovela do ubrzane prilagodljivosti okruženja vezanog za kriminalne aktivnosti. Darkweb tržište droga, socijalne mreže i aplikacije dobile su veću ulogu u osiguravanju dostave droga do konzumenata. Konzumenti kanabisa, od straha zbog nedostatka, počeli su ga kupovati u većim količinama što je dovelo do njegovih sniženih maloprodajnih cijena, ali i veće domaće proizvodnje kanabisa.

Zabilježeno je povećanje cijena te smanjenje čistoće kokaina, krijumčarenje pomorskim putem se nastavlja, dok se ono zračnim putem iz razumljivih razloga drastično smanjilo. Što se tiče čistoće droge, marihuana je i dalje najčišća.

Zanimljivo je da je povećana potražnja za sintetskim drogama kao što su amfetamini, dok je uslijed otkazivanja koncerata i festivala primijećena smanjena konzumacija MDMA.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI