ZABRINUTI ZBOG STANJA U BIH! Dok Grlić-Radman suzdržano izražava zabrinutost, EU neizravno proziva Dodika

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na na sastanku ministara vanjskih poslova država EU-a u Luxembourgu.

Jedna od tema sastanaka bio je je tzv. zapadni Balkan, a time i Bosna i Hercegovina. Pritom je Grlić Radman izrazio zabrinutost zbog neprestanih političkih sukoba i paralize institucija, dok je Vijeće ministara vanjskih poslova osudilo blokadu institucija, čime se cilja na Milorada Dodika koji doduše nije izravno spomenut.

“Posebno smo zabrinuti zbog razvoja političke situacije u BiH. Umjesto postizanja ključnog konsenzusa o izbornoj reformi, imamo eskalaciju političkih sukoba i paralizu institucija”, rekao je Grlić Radman.

Ponovio je i kako ravnopravnost triju konstitutivnih naroda ključna za funkcionalnost zemlje, stabilnost i put prema EU-u.

Vijeće za vanjske poslove usvojilo je zaključke o operaciji EUFOR Althea u BiH, u kojem se ponavlja “predanost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”.



Iz Vijeća tvrde i kako duboko žale zbog dugotrajne političke krize u toj zemlji te osuđuju blokadu državnih institucija. Traže od svih političkih vođa da se suzdrže od provokativne i razdorne retorike i djelovanja, uključujući dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta zemlje.

Ministar Grlić Radman je izrazio zabrinutost i zbog nedavnih incidenata u Crnoj Gori i na granici Srbije i Kosova.

Ministri vanjskih poslova u Luxembourgu su primarno razgovarali o pristupu EU-a prema Zaljevskim zemljama, odnosima sa zemljama Istočnog partnerstva te o stanju u Etiopiji i Nikaragvi.

Od aktualnih pitanja na dnevnom redu su i Afganistan, Tunis, zapadni Balkan te klimatska diplomacija.

Navala izbjeglica preko Bjelorusije

Iako službeno nije na dnevnom redu sastanka, ministri će sigurno baviti pitanjem instrumentalizacije migranata u Bjelorusiji gdje je režim Aleksandra Lukašenka “primio” tisuće migranata zrakoplovnim putem te ih upućuje na granice s Poljskom, Litvom i Latvijom u pokušaju destabilizacije.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas čak je zatražio i sankcije protiv zrakoplovnih tvrtki koje iznajmljuju svoje zrakoplove bjeloruskoj kompaniji u takve svrhe.

“Trebamo uvesti sankcije protiv zrakoplovnih tvrtki koje zarađuju novac dovodeći izbjeglice u Njemačku i druge europske zemlje”, izjavio je Maas po dolasku na sastanak.

Međutim, zrakoplovne tvrtke tvrde kako imaju zaključene ugovore s bjeloruskom kompanijom Belavia koje ne mogu kršiti, a u njihovo obranu je stala Irska koja iako osuđuje postupke Lukašenka, ima razumjevanja prem situaciji zrakoplovnih kompanija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI