ZABRINJAVAJUĆI PODACI! Na europskom tržištu pojavile se čak 52 vrste novih droga

Pixabay

Europsko izvješće o drogama za 2022. pod nazivom “Trendovi i razvoj” u kojem se ističe da je uporaba droga porasla zbog velike dostupnosti u cijeloj Europskoj uniji, a u nekim slučajevima premašuju i razine prije pandemije, predstavila je u utorak Agencija EU-a za droge (EMCDDA).

Prema podacima o uporabi droga postoje znakovi povratka na razine prije pandemije, a analizom otpadnih voda utvrđeno je povećanje uporabe kokaina, cracka, amfetamina i metamfetamina u nekim EU gradovima 2021. i 2022. godine.

Na tržištu su se pojavile i nove psihoaktivne tvari. Tijekom 2021. godine prvi put je prijavljeno čak 52 nove vrste droga, čime je ukupan broj porastao na 880.

U 2021. po prvi puta je prijavljeno šest novih sintetičkih opioida, šest sintetičkih katinona te 15 novih sintetičkih kanabinoida.

U izvješću se navodi kako je u 2020. zaplijenjeno rekordnih 6,9 tona različitih vrsta droga.



Što se tiče kanabisa, najpopularnije nezakonite droge u EU, njegovi proizvodi postaju sve raznolikiji zbog pojave ekstrakata, jestivih ekstrakata te proizvoda od CBD-a.

Dodaju da se EU politika o kanabisu mijenja te se povećava područje primjene politika o kanabisu, što uključuje kontrolu nezakonitog korištenja te reguliranje kanabisa za medicinsku i drugu uporabu.

Prema rezultatima iz 2020. zatvoreno je više od 350 laboratorija za proizvodnju nezakonitih droga, uključujući postrojenja za proizvodnju kokaina, metamfetamina i katinona.

U EU je u 2020. zaplijenjeno rekordnih 213 tona kokaina te su uništena 23 laboratorija.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI