ZABRINJAVAJUĆI PODACI INTERPOLA: Islamski terorizam 2016. ubio u Europi 135 ljudi

wikipedia

Skupine poput Islamske države vrlo su uspješne u korištenju interneta i uspjele su "optimalno" iskoristiti društvene mreže za svoju propagandu i novačenje novih pripadnika, navodi se u izvješću.

Europska sigurnosna agencija Europol objavila je u četvrtak da je Europa u posljednje dvije godine suočena “s formom terorizma bez presedana” te da je u napadima islamističkog terorizma 2016. ubijeno 135 ljudi.

U izvješću objavljenom u Den Haagu navodi se da su islamisti izveli 13 napada, od kojih je šest bilo izravno povezano s terorističkom skupinom Islamskom državom.

 Godine 2016. istodobno je uhićeno rekordnih 700 ljudi.

Europa se suočila s “formom džihadističkih terorističkih napada bez presedana”, naveo je direktor Europola Rob Wainwright.

Prema izvješću Europola, najveću prijetnju predstavljaju pojedinačni napadači koji se vraćaju iz zemalja poput Sirije.



Skupine poput Islamske države vrlo su uspješne u korištenju interneta i uspjele su “optimalno” iskoristiti društvene mreže za svoju propagandu i novačenje novih pripadnika, navodi se u izvješću.

 U Europi su 2016. registrirana 142 teroristička napada, stoji u izvješću, u kojem se dodaje da nacionalističke i separatističke skupine stoje iza većine tih napada.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI