ZABRANIT ĆE SE POZDRAV ‘ZA DOM SPREMNI’ I USTAŠKO ZNAKOVLJE? Sve ovisi o Plenkoviću, u Saboru to guraju zastupnici nacionalnih manjina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dan antifašističke borbe je državni praznik u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja.

Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Svoj dolazak je po prvi put najavio premijer Andrej Plenković, koji sutra u Brezovicu vodi izdašnu delegaciju ministara.

“Prošle godine donesen je novi Zakon o državnim praznicima i spomendanima u kojem je rečeno da Vlada, Sabor i predsjednik Republike organiziraju svečanosti povodom državnih praznika. Smatram da je premijer osjetio potrebu, s obzirom na to da Vlada organizira, da bude tamo. Osim toga, dobro je da se predsjednik Vlade pojavi u Brezovici na svečanosti povodom Dana antifašističke borbe, odnosno ovo je 80. obljetnica formiranja prvog partizanskog odreda, prve vojne oružane formacije na početku Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije”, rekao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Franjo Habulin.

Dodao je da su održani sastanci s predstavnicima oporbenih stranaka i klubova zastupnika u Saboru oko izmjena Kaznenog zakona vezano za ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, koje bi se putem Kluba zastupnika nacionalnih manjina našle na stolu do ljetne stanke Sabora.



“Svi oni su oni prihvatili inicijativu da se donesu izmjene i dopune Kaznenog zakona, vezano uz ustaška znakovlja, svu tu ikonografiju i vjerojatno će se to naći pred Saborom. Smatram da je potrebno razgovarati i s premijerom jer, ako neće biti njegove podrške, bojim se da izmjene zakona neće biti donesene. Mislim da to treba biti sljedeći korak kojega bi Vlada, odnosno HDZ, sa svojim koalicijskim partnerima mogla napraviti” kazao je Habulin.

Ognjen Kraus, predsjednik “Židovske općine Zagreb”, također je potvrdio da su razgovori oko izmjena Kaznenog zakona i zabrane pozdrava ‘Za dom spremni’ i ustaškog znakovlja u tijeku.

“Održani su sastanci s predsjednicima opozicijskih stranaka i klubovima zastupnika. Svi su prihvatili inicijativu da se donesu izmjene i dopune Kaznenog zakona za ustašku ikonografiju, vjerojatno će se to naći pred Saborom. No, smatram da je potrebno razgovarati s premijerom. Ako neće biti njegove podrške, izmjene i dopune tog Zakona neće biti donesene. Mislim da je to idući korak koji bi HDZ s koalicijskim partnerima mogao napraviti. Ako to ide u Sabor pred zastupnike, po meni je to potrebno učiniti u prvoj polovici mandata i nakon lokalnih izbora. Mislim da je to vrijeme kada bi se to moglo dogoditi”, rekao je Kraus.

Dodao je da će prije ljeta predati prijedlog izmjena zakona putem zastupnika nacionalnih manjina i žrtava NDH i putem ostalih koji su se složili s tom inicijativom zabrane upotrebe ustaškog znamenja i pozdrava ‘Za dom spremni’.

Otkrio je da su do sada bila održana tri sastanka, tamo su bili i zastupnici kluba HDZ-a i na tom sastanku je inicijativa podržana.

“Hoće li biti izglasano, ovisi o sastavu u Saboru, a s obzirom na to i sastav Vlade, ako stoji iza toga što pokazuje, smatram da nema mogućnosti da taj zakon ne prođe”, zaključio je Kraus.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI