ZABRANA RADA NEDJELJOM Evo kako će izgledati zakon o radu trgovina nedjeljom

Screenshot

Hrvatska vlada i resorno Ministarstvo gospodarstva trebali bi nakon Nove godine predstaviti analizu prema kojoj će urediti rad nedjeljom u segmentu trgovine, doznaje N1 televizija.

“Pred hrvatsku javnost izaći ćemo s jednom vrlo zanimljivom analizom. Najbliže smo prijedlogu tzv. austrijskog modela. Jesmo za to da određeni broj nedjelja radimo, odnosno određeni broj nedjelja ne radimo, ali poslodavcima moramo dati priliku da i oni utječu na to koja će nedjelja biti radna, a koja neradna”, rekao je ministar Darko Horvat.

Horvat napominje da je rad nedjeljom vrlo širok pojam i da je u ingerenciji Ministarstva Zakon o trgovini kojim je i uređen rad nedjeljom. To pitanje ministar Horvat ne želi potezati za vrijeme izborne kampanje, no nakon predsjedničkih izbora spreman je s prijedlogom izaći pred hrvatsku javnost.

S obzirom na to da prijedlog izmjena zakona još nije iskomuniciran s koalicijskim partnerima i javnošću, taj model mogao bi se i mijenjati, no zasad je plan da samo nekoliko nedjelja u godini bude radno, da poslodavci sami biraju koje će nedjelje raditi, ali i da radnici za rad nedjeljom budu adekvatno plaćeni. Slične modele rada nedjeljom imaju Austrija i Slovenija. Tako bi se pokušalo izići i u susret trgovcima koji imaju pojačan promet određenim nedjeljama, primjerice za vrijeme turističke sezone.

Da vladajući razmišljaju na tom tragu, potvrdio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. “Mislim da treba pronaći model koji je kompatibilan europskim modelima. Sličan primjer je upravo Austrija, da se rad nedjeljom smanji na najmanju moguću mjeru. Postoje službe koje moraju raditi nedjeljom, no sve one za koje nije nužno da rade, smatram da bi taj dan trebalo osloboditi posla”, rekao je Jandroković.



Podsjećamo, Ustavni sud jednoglasno je 2009. godine ukinuo zabranu rada nedjeljom, odnosno dijelove Zakona o trgovini kojima se reguliralo to pitanje. U obrazloženju, Ustavni je sud objasnio da propisivanje zabrane rada nedjeljom ne opravdava proklamirani cilj zaštite radnika te da posljedice njezine primjene izazivaju prekomjeran teret trgovcima. Uz to, tako postavljena zabrana rada nedjeljom imala je i previše iznimaka koje su pojedine trgovce dovodile u neravnopravan položaj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI