Za tri dana završava moratorij na ovrhe: Hoće li ministar Marić ispuniti obećanje o produljenju moratorija?

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Moratorij na ovrhe uveden uslijed epidemije koronavirusa prema Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (koji je u nadležnosti Ministarstva financija) istječe 18. srpnja, a ministar financija Zdravko Marić sredinom lipnja najavio je, iako neslužbeno, da bi se moratorij mogao produžiti na još tri mjeseca. Tako bi blokirani građani, ako ministar ispuni obećanje, sve do sredine listopada mogli raspolagati cjelokupnim priljevom novca, a ne samo onim dijelom plaće koji im se uplaćuje na zaštićene račune kod Fine.

No, rok za završetak moratorija se primiče, a iz Vlade i Ministarstva financija još nisu stigle službene najave da će se moratorij produžiti. I u udruzi Blokirani također čekaju službenu potvrdu iz Vlade, odnosno pozivaju se na Marićevo obećanje i nadaju se da će se moratorij produžiti kako je i najavljivano za još tri mjeseca, kaže nam glavni tajnik udruge Blokirani Mario Strinavić.

Pri tom treba istaknuti da 18. srpnja završava moratorij na ovrhe koje se provode putem Fine prema Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, a prvog kolovoza prestaje moratorij na ovrhe koje provodi HZMO i poslodavci prema Zakonu o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti. Podsjetimo, Fina je prije tri mjeseca “odradila” masovnu deblokadu računa za više od 238 tisuća blokiranih građana za što je bankama bilo poslano vše od milijun naloga.

Oko 350 tisuća građana i poduzeća trenutno je u poziciji mirovanja različitih finacijskih obveza zbog pandemija koronavirusa, a riječ je o obustavi ovrha te moratorija na otplatu kredita ili leasinga. Što se tiče moratorija na kredite, guverner HNB-a Boris Vujčić izvijestio je da je predano 80 tisuća zahtjeva “teških” 40 milijardi kuna, a da su banke odobrile 33 milijarde. Kako odobravanje moratorija na kredite nije regulirano zakonom, ono ovisi od banke do banke. Većina ih je također ponudila opciju 3 plus 3 mjeseca.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI