ZA SVE JE KRIV MAGARAC? Filozof se smijao vicu koji je ispričao pa preminuo

Foto: Pixabay/Ilustracija

Smijeh oslobađa endorfin koji potiče naš osjećaj sreće i zadovoljstva, a umanjuje stres.

U nedostatku smijeha pomaže i čokolada, barem sladokuscima. No, prema nekim pričama, i smijeha može biti previše.

Smatra se da u svemu treba biti umjeren pa tako i u smijehu, jer pretjerivanje u bilo kojem obliku nije poželjno.

Smrt od smijeha se događa rijetko, ali se događa, a povijest.hr donosi jedan bizaran slučaj iz povijesti, koji uključuje filozofa, magarca, smokve i vic.

U drugoj polovici 3. st. pr. Kr. grčki je filozof Chrysippus umro u svojoj 73-oj godini. Kao stoik bio je više zainteresiran za introspekciju negoli za vanjski svijet. Zagovornici ove filozofije su smatrali da se istinska sreća i sloboda može postići ako čovjek ne robuje izvanjskom svijetu i zadrži svoj nutarnji mir.



Postoje dvije verzije njegove smrti, a obje donosi Diogen Laertije koji navodi da je grčki filozof popio nerazrijeđeno vino i umro, a prema drugoj verziji tvrdi da je Chrysippus skončao tijekom olimpijade koja se održavala pred kraj 3. st. pr. Kr. Navodno je tada ugledao magarca koji jede njegove smokve te je uzviknuo: “Sad daj magarcu čisto vino da zalije smokve!” Nakon toga se navodno počeo toliko nekontrolirano smijati, a zatim tresti da mu je pjena krenula izlaziti na usta. Ubrzo je izgubio svijest i umro.

Smatra se da su smokve u to vrijeme, bile na visokoj cijeni poput današnjeg kavijara, a vino se obično pilo razrijeđeno, pa je prijedlog da magarac “zalije” smokve s čistim vinom, pojačavao dozu humora ondašnjeg svijeta.

Iako se navodi da je ovaj filozof umro od smijeha, većina antičkih pisaca smatra da je umro od trovanja alkoholom. No, kako u to vrijeme nije bilo mogućnosti provesti egzaktna znanstvena istraživanja, nikada nećemo saznati točan uzrok njegove smrti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI