ZA PETROVA JE TO SKUPLJANJE BODOVA, I DOBRO IH JE OČEŠAO: ‘Je li političko bildanje SDP-a i ljevice cijena koju će platiti građani’?

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da se izmjenama zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV) i o Državnoodvjetničkom vijeću (DOV) radi erozija pravosudnog sustava jer se razgovori za članove tih tijela ne snimaju i javno objavljuju što otvara prostor za manipulaciju.

“Umjesto da nagradite stručnost i znanje kandidata koji se žele prijaviti za članove DSV-a, vi ne dajete bodove za njihovu stručnost i postignuto znanje. Vi dajete bodove za usmeni razgovor, a nitko ne zna što se to boduje na usmenom razgovoru jer se oni ne snimaju i objavljuju javno”, rekao je Petrov (Klub Mosta) tijekom rasprave o izmjenama zakona o DSV-u i DOV-u.

Drži da se time otvara veći prostor za manipulaciju postojećim članovima DSV-a i ogromni prostor za manipulaciju za izbor sudaca jer DSV bira suce.

“Ukidanjem stanke se neće ništa riješiti”

Ocijenio je također da se ukidanjem dvomjesečne ljetne i jednomjesečne zimske stanke u radu neće ništa riješiti ako se ne riješi ono što se u saboru događa devet mjeseci, a to je da zastupnici ne dolaze na svoje radno mjesto.

„S obzirom na to da pojedincima godišnji odmor traje cijelu godinu, prvo bi to trebali urediti. Ima saborskih zastupnika koji nisu gradonačelnici, načelnici ni njihovi zamjenici i svejedno ih nema u saboru”, rekao je Petrov novinarima.



Most je prije nekoliko godina predložio da se rigorozno kazne oni koji ne dolaze u sabor, a primaju za to plaću pa se preko prijedloga drugih klubova došlo do toga da ih se kažnjava maksimalno s 1500 kuna mjesečno.

“To je smiješno”, kazao je Petrov. Ako oni nemaju stav prema radu u sabornici i da trebaju tu biti, upitao je, hoće li možda nešto promijeniti što će im se izbrisati dva mjeseca kad pojedinaca nema cijelu godinu.

“Uostalom, predsjednik sabora po Ustavu u svakom trenutku može sazvati izvanrednu sjednicu. Ako će se time nešto promijeniti, ja sam prvi za tu ideju, ali se treba riješiti najprije ovo što se događa devet mjeseci, a što nitko ne želi urediti”, poručio je.

„Što se mene tiče, mi ne trebamo imati niti 15 dana pauze, ja bih to rezao skroz, nikakav problem”, istaknuo je Petrov. Upitan za HDZ-ovu inicijativu promjene Ustava oko referenduma, Petrov je istaknuo kako ga žele promijeniti tako da u potpunosti ukinu referendum.

„Političari bi se kao predstavnici građana trebali boriti da imaju što više mogućnosti za izraziti svoju volju, političari ne bi smjeli gušiti tu mogućnost. Danas imamo HDZ koji to predlaže i ostale koji objeručke prihvaćaju te sastanke”, ustvrdio je Petrov.

O SDP-ovoj inicijativi vraćanja u Ustav prava na pobačaj, Petrov kaže kako je Ustavni sud davno dao pravorijek o tome. Po njemu, ‘to je čisto skupljanje bodova’. Njima ne treba referendum da bi bio omogućen pobačaj jer je po Ustavu on omogućen u Hrvatskoj. Je li političko bildanje SDP-a i ljevice cijena koju će platiti građani time što više neće moći izraziti mišljenje na referendumu, pita se.

Govoreći o američkom Vrhovnom sudu i slučaju Roe vs. Wade istaknuo je kako on ništa nije ukinuo ni zabranio, nego je dao mogućnost direktnog izjašnjavanja američkim građanima kroz savezne države o pobačaju. Vrhovni sud im je dao demokraciju, smatra Petrov.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI