ZA KAOS NA BALKANU ODGOVORNE PUTINOVE MARIONETE U SRBIJI: ‘Trenutak je pogodan za srpsku krajnju desnicu da izazove probleme ako to želi’

Foto: Guliver

Michael Colborne, novinar koji radi na portalu istraživačkog novinarstva Bellingcat, u opširnoj analizi u The Guardianu piše o tome kako krajnja desnica u podržava krvavu invaziju Rusije na Ukrajinu i primaju rusku pomoć kako bi progurali vlastitu opasnu agendu u ionako nemirnom dijelu Europe.

Dok se ruski rat u Ukrajini odugovlači, Kremlj na svojoj strani ima neke od najrazornijih i najopasnijih krajnje desničarskih snaga na Balkanu. U travnju 2022. tisuće Srba izašlo je na ulice Beograda prosvjedujući protiv potpore njihove vlade suspenziji Rusije iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Prosvjed u srpskoj prijestolnici organizirala je ekstremno desničarska grupa ‘Narodna patrola’ i njezin lider Damnjan Knežević, koji je organizirao i nekoliko drugih proruskih skupova. Samo nekoliko tjedana kasnije, Knežević i još jedan vođa Narodne patrole otputovali su iz Srbije u Rusiju.

Tamo su proveli nedjelju dana, na poziv nekoliko ruskih medijskih organizacija – uključujući i onu koju vodi ozloglašeni Putinov suradnik Jevgenij Prigožin, piše Colborne za The Guardian.

Knežević i njegovi prijatelji preplavili su društvene mreže proruskim uzbunama, te su se prikazali kao najpredaniji branitelji Srba od svih mogućih prijetnji izvana, a to se proteže i na obranu onih koji navodno brane i srpski narod.



Zato je jedan regionalni analitičar izjavio da srbijanska krajnja desnica pruža “najstalniju i najintenzivniju podršku” ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U svibnju ove godine mala neofašistička grupa ‘Srpska akcija’ objavila je video na svom YouTube kanalu koji dokumentira posjet Sankt Peterburgu koji su imali nekoliko mjeseci ranije.

Nekoliko pripadnika Srpske akcije otputovalo je tamo na poziv Ruskog carskog pokreta (RIM), koji je službeno proglašen terorističkom grupom u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Na snimci, vođa RIM-a, Denis Gariev, puca iz pištolja i hvali se da godišnje podučava skoro 1.000 Rusa u centru za obuku pokreta.

Dan nakon što je Srpska akcija objavila tu snimku, Knežević se pojavio na konferenciji za novinare u Sankt Peterburgu, a s njim je bio i Aleksandar Lisov, šef “srpsko-ruskog kulturno-informativnog centra” optužen za prijetnje antiputinovskim Rusima koji žive u Srbiji.

Konferencija se odvijala u press centar Patriot Media Group, medijskog konglomerata čiji upravni odbor vodi Prigožin. Patriot Media Group bila je jedna od tri medijske organizacije za koje je Narodna patrola tvrdila da ih je pozvala u Rusiju.

“Prigožin je čovjek kojeg u Bellingcatu, nažalost, dobro poznajemo. Bivši je osuđenik i Putinov povjerenik koji podliježe američkim sankcijama i traži ga FBI zbog njegove navodne uloge u ruskom miješanju u izbore 2016., a zaradio je milijarde dolara od ruskih državnih ugovora te navodno kontrolira Wagner, privatnu vojnu kompaniju povezanu s brojnim navodnim ratnim zločinima u Africi i Ukrajini”, rekao je novinar Guardiana.

U tom svjetlu treba gledati i protest povodom Europridea: “Organizacije za ljudska prava upozorile su ranije ove godine da je ekstremizam krajnje desnice u Srbiji u porastu, Europride, međunarodni LGBT događaj koji bi se trebao održati u Beogradu ovog mjeseca, suočio se sa nizom nasilnih prijetnji krajnje desnice, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će biti otkazan”.

Dotaknuo se i situacije u regiji pritom rekavši da je “u susjednoj Bosni i Hercegovini, u kojoj nacionalističke tenzije prijete, u listopadu su izbori. Crna Gora, koja se od Srbije odvojila 2006. godine, uskoro bi također mogla imati nove izbore”.

“Zemlju i dalje muče sporovi oko njenog nacionalnog identiteta, između Crnogoraca koji su više nastrojeni za nezavisnost i onih koji se izjašnjavaju kao Srbi, koji žele bliže odnose sa susjednom Srbijom”, zaključio je Colborne za Guardian.

Colborne je također došao do ideje da su “tenzije sa Kosovom, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine i u kojem živi mala srpska manjina, i dalje su najveće žarište u regiji. Trenutak je, nažalost, pogodan za srpsku krajnju desnicu da izazove probleme ako to želi – a imaju prijatelje u Rusiji da im pomognu”.

Smatra i da je Rusija već počela pomagati, navodeći kao primjer dokumentarni film na engleskom jeziku koji je nedavno emitiran na RT-u, a koji je dao platformu Kneževiću i drugim srpskim ekstremno desničarskim ličnostima za neosporno iznošenje svojih stavova.

Miša Vacić, osoba s krajnje desnice za koju se dugo tvrdi da je povezana sa Vučićem i njegovom vladajućom Srpskom naprednom strankom tvrdi da “Kao što Rusija oslobađa ruski svijet denacifikacijom i demilitarizacijom, tako i mi Srbi imamo pravo, kroz specijalne operacije, stvoriti svoj srpski svijet”.

Na kraju, Colborne upozorava da krajnju desnicu na Balkanu ignoriramo na našu opasnost, jer Rusija možda nije zapalila ovaj požar, ali je više nego sretna što ga je pomogla potpaliti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI