ZA EURO SPREMNI! Umirovljenici će u rujnu dobiti mirovine za kolovoz iskazane u kunama i eurima

Pixabay

Hrvatski umirovljenici lagano se počinju privikavati na euro. Prve mirovine koje će biti iskazane u kunama i eurima bit će početkom rujna, a isplaćene za kolovoz, piše Jutarnji list. 

Iz Udruge društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava ističu da više od 2,1 milijuna članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova ne mora dostavljati nikakve dodatne podatke niti će imati neke dodatne troškove zbog uvođenja eura.

Primjenit će se fiksni tečaj konverzije, a samo uvođenje eura neće utjecati na stanje novčane vrijednosti na osobnim računima. Naime osobni računi članova obveznih mirovinskih fondova vode se u obračunskim jedinicama. Novčana vrijednost imovine na osobnom računu ovisi o vrijednosti obračunske jedinice koja će biti iskazana u euru. Novčana vrijednost imovine na osobnom računu u obveznom mirovinskom fondu u razdoblju dvojnog iskazivanja cijena od 5. rujna prikazivat će se na potvrdama i u izvješćima i u kuni i u euru.

Mirovine iz drugog stupa koje umirovljenici već primaju od mirovinskih društava, oni će od rujna na svojim mirovinama za kolovoz vidjeti iskazane iznose u kunama i eurima prema fiksnom tečaju konverzije. S mirovinskim osiguravajućim društvom ne moraju sklapati nove ugovore.

Budući korisnici mirovina iz 2. i 3. stupnja od 5. rujna će dobivati informativne izračune u kunama i eurima, dok će od 1. siječnja 2023. informativni izračuni biti samo u eurima.Najlakše će biti kod mirovina iz trećeg stupnja gdje su svi ugovori već ugovoreni u eurima pa se kod njih ništa neće mijenjati.

Inače, preračunato u eure, prosječna hrvatska mirovina od 3050,61 kunu isplaćena u srpnju za lipanj iznosi 404,9 eura.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI