WASHINGTON PROTIV IRANA: ‘Krše se ljudska prava!’

Dusko Marusic/PIXSELL

Washington je nametnuo nove ciljane sankcije iranskim dužnosnicima i entitetima zbog kršenja ljudskih prava. Bilo je to u vrijeme pregovora o nuklearnom sporazumu što je Teheran ocijenio potezom koji je sve “samo ne dobra volja”.

SAD je u utorak donio mjere protiv više desetaka osoba i entiteta u Iranu, Siriji te Ugandi optužujući ih da su povezani s teškim kršenjima i zloporabama ljudskih prava i represijom.

U Iranu se sankcije odnose na specijalne postrojbe za održavanje reda ili borbu protiv terorizma zbog njihove uloge u gušenju prosvjeda, navodi se u priopćenju američkog ministarstva financija.


Ti su entiteti optuženi da su “u ime vlade” počinili “teška kršenja ljudskih prava” u Iranu.

Sankcije su usmjerene i protiv iranskih zatvora u Zahedanu te Ispahanu jer su u njima zatvorenici bili smaknuti.Američke sankcije ne pokazuju “dobru volju”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova u reakciji.

“Washington ne razumije da se maksimalni propust i diplomatski uspjeh međusobno isključuju”, objavio je Saeed Khatibzadeh na Twitteru.

U Beču se ovaj tjedan trebaju nastaviti pregovori između Irana i svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu.

Ti su pregovori nastavljeni nakon dulje stanke, no SAD su u petak kritizirale Teheran ocijenivši da nije dao konstruktivne prijedloge i da takav pristup nije pokušaj rješavanja otvorenih pitanja.

Sklopljen 2015. između Irana i velikih sila (Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Francuske, Njemačke i Velike Britanije) sporazum o iranskom nuklearnom programu je na mrtvoj točki nakon jednostranog povlačenja Sjedinjenih Država 2018. i uvođenja sankcija, koje su potaknule Teheran na nepoštivanje većine njegovih obveza.

Sporazumom je Teheranu ponuđeno ukidanje dijela sankcija koje guše njegovo gospodarstvo, u zamjenu za drastično smanjenje iranskog nuklearnog programa koji je stavljen pod strogu kontrolu UN-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI