Washington: Konfucijeve institute financira Kina i oni su dio aparata za širenje utjecaja i propagande Kineske komunističke partije

Screenshot

Američki državni tajnik Mike Pompeo pojačao je u četvrtak pritisak na Kinu proglasivši diplomatskom misijom krovnu organizaciju koja u Sjedinjenim Državama okuplja Konfucijeve institute za učenje kineskog jezika koje je nazvao “oruđem propagande”.

“Danas je State Department stavio Američki centar Konfucijevih instituta na popis stranih diplomatskih misija Kine, priznajući ga onim što on doista jest: subjekt koji širi kinesku propagandu u svijetu i svoju kampanju štetnog utjecaja na sveučilišne kampuse i na nastavu u školama” u SAD-u, ističe se u priopćenju State Departmenta.

“Konfucijeve institute financira Kina i oni su dio aparata za širenje utjecaja i propagande Kineske komunističke partije”, dodao je.

Kina je u SAD-u otvorila 75 Konfucijevih instituta u kojima Amerikanci mogu učiti kineski i upoznati se s kulturom te zemlje, među kojima je 65 u sastavu američkih sveučilišta.

Ostali su neovisne ustanove koje organiziraju jezične tečajeve za mlade od vrtićke do srednjoškolske dobi.



Ova se odluka odnosi samo na matične ustanove instituta i ne znači njihovo zatvaranje, istaknuo je ravnatelj ureda za Aziju i Pacifik u State Departmentu, David Stilwell.

“Ne zatvaramo” centar, samo ga proglašavamo stranim diplomatskim predstavništvom”, dodao je na tiskovnoj konferenciji. “Pitat ćemo ih što rade ovdje u SAD-u”.

U lipnju je američki Senat u kojemu većinu imaju republikanci, odobrio nacrt zakona kojim se pojačava nadzor nad Konfucijevim institutima pri američkim sveučilištima.

Taj zakon, koji još mora odobriti Zastupnički dom s demokratskom većinom, omogućuje sveučilištima da prate njihov rad, istraživanje i zaposlenike.

Za neke Konfucijeve institute i ranije je postojala sumnja da na stranim sveučilištima, napose u Australiji i u SAD-u, šire komunističku propagandu, što je Peking poricao.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI