VUKOVAR PROGLAŠEN MJESTOM POSEBNOG DOMOVINSKOG PIJETETA: Bulj poručio ‘ovime se ne riješava niti jedan problem, svrha Vukovara je predizborna’

Screenshot

Vladin prijedlog da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta ne rješava ni jedan ključni problem toga grada i ima predizbornu svrhu, ocijenila je saborska oporba. Iz HDZ-a su odbacili te teze, a ministar Tomo Medved poručio je kako Vlada pitanje Vukovara rješava cjelovito.

Ministar Medved istaknuo je, kako Vukovar nije samo prošlost, već i budućnost Hrvatske tumačeći da se predloženim zakonom uloga i žrtva Vukovara u Domovinskom ratu vrednuje kao iznimno važna u novijoj hrvatskoj povijesti. “Vukovar je simbol otpora, žrtve, zajedništva i obrane suvereniteta Hrvatske u Domovinskom ratu. Stoga prepoznajemo potrebu za proglašenje vukovarskog područja mjestom posebnog domovinskog pijetata“, rekao je ministar Tomo Medved u Hrvatskom saboru. “Odbijam  tezu da je zakon vezan za bilo kakav oblik kampanje”, rekao je ministar hrvatskih branitelja, podsjetivši kako je Vlada još prije tri godine poručila da će donijeti zakon koji će vukovarsko područje definirati kao mjesto posebnog pijeteta.

Zastupnik Mosta, Miro Bulj na sjednici je zatražio je da u zakon uđe pojam velikosrpske agresije. Ustvrdio je da se Vukovar koristi “isključivo i samo kao predizborno gorivo”, da se zakonom ne rješavaju njegovi ključni problemi, pitanje dvojezičnosti i činjenica da zločinci još hodaju slobodno. “Nemamo ništa protiv ćirilice kao pisma, no “činjenica je da se pod njom klalo i palilo“, izjavio je Bulj, pitajući se zašto vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je na pod bacio ćirilični statut grada, sada nema primjedbi.

Nezavisni zastupnik Tomislav Panenić upitao je,  postoji li mogućnost, s obzirom na odredbu da se kod dolaska strane delegacije ističe zastava te države. Primjerice, istakne zastava Srbije, ako dođe Aleksandar Vučić.

Zastava na Memorijalnom groblju diže se kad dolazi delegacija koja odaje počast stranom dragovoljcu koji je branio Hrvatsku“, uzvratio je Medved. SDP-ov zastupnik Gordan Maras smatra da bi u zakonu trebalo stajati da se pitanje Vukovara i njegove tragedije isključi iz predizbornih kampanja. Pozvao je HDZ da prigodničarski ne poteže pitanje Vukovara.



Predloženim zakonom, područjima posebnog domovinskog pijeteta definiraju se Grad Vukovar i naselje Bogdanovci. Dani posebnog pijeteta uključuju dane od 17. do 21. studenoga, a zakon predviđa osnivanje Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj, koje će činiti predstavnici 17 nadležnih institucija, tijela i udruga iz Domovinskog rata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI