VUJČIĆ OTKRIO TEČAJ PO KOJEM ĆEMO MIJENJATI KUNE U EURE I UPOZORIO: ‘Ne držite gotovinu kod kuće, veliki je rizik od pljačke’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Guverner HNB-a Boris Vujčić je u razgovoru za HRT opet je pokušao smiriti građane izjavom kako u drugim zemljama koje su uvele euro cijene nisu podivljale te je poručio da će poduzeti sve da zaštita potrošača i u Hrvatskoj u vrijeme uvođenja nove valute bude na maksimalnoj razini.

Guverner je u razgovoru istaknuo kako će koristiti iskustva svih zemalja koje su uvodile euro i koja su se pokazala pozitivnima poput objavljivanje cijena unaprijed, prije uvođenja eura i nakon uvođenja eura, tako da svatko mjesecima unaprijed može vidjeti kolika je cijena u eurima toga istoga što će biti od 1. siječnja opet samo u eurima.

“I nakon toga će se neko vrijeme nastaviti dualno objavljivanje cijena tako da potrošač ne može biti ni na koji način doveden u zabludu”, rekao je guverner.


 

Istaknuo je kako je 7,53 središnji paritet koji je odredila Europska središnja banka, i kako će upravo taj tečaj biti onaj prema kojemu ćemo najvjerojatnije ući u eurozonu te kako je zamjena novčanica i kovanica koja je ispred nas ogromna logistička operacija:“U Hrvatskoj imamo oko pola milijarde papirnatih novčanica, a to vam je kao da naslažete stup visok 50 km, i oko 1,1 milijardi kovanica u opticaju koje bi mogle napuniti 126 velikih ZET-ovih tramvaja” rekao je.

 

Svima koji još uvijek svoju štednju drže kod kuće, guverner HNB-a je poručio da to nije dobro zbog rizika od pljačke.

“U početku će se novac moći mijenjati u bankama, Fini, pošti, a nakon jednog određenog vremena, samo u Hrvatskoj narodnoj banci”, poručio je Vujčić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI