VUJČIĆ IMA PROGNOZE DO KRAJA GODINE: ‘Očekujemo 1,5 – 2 posto pad realnih plaća’

Ranko Šuvar/Cropix

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u srijedu je nakon polugodišnjeg brifinga kazao se ove godine očekuje pad realnih plaća, a istaknuo je i kako postoje mehanizmi protiv inflacije.

“Sada su u privatnom sektoru plaće rasle nominalno 10 posto, a to čine jer je teže pronaći radnike. Mi radimo ispitivanje poduzeća, a u njima doznajemo da je najveći problem sada pronalazak radne snage. Ove godine očekujemo 1,5 – 2 posto pad realnih plaća”, istaknuo je.

“Cijene rastu brže kada je veća stopa inflacije. Kada rastu nominalne plaće, poduzećima je lakše dizati cijene, no realne plaće ove godine neće rasti”, dodaje Vujčić.

Vujčić naglašava i kako postoji internetska stranica na kojoj su dostupne informacije vezane uz euro.

“Jučer je lansirana stranica euro.hr na kojoj su sve informacije dostupne, te gdje se mogu postavljati pitanja”, rekao je.



“Odluke koje smo danas donijeli utjecat će na visinu kamatnih stopa, tako da pojeftinjuju financiranje banaka i one imaju manje razloga dizati kamatne stope. Kamatne stope će biti niže nego što bi to inače bile. U ovom trenu ne vidim razlog da kamatne stope na novoodabrane kredite rastu”, nastavlja Vujčić.

Dotakao se i kamatnih stopa te poreza na nekretnine.

“Ubuduće nećemo više imati negativne kamatne stope na štednju. Hrvatsku će ulazak u Schengen učiniti primamljivijom u tom pogledu za strance. Imamo i APN, koji pomaže mladima da kupe nekretninu u situaciji kada je cijena već porasla, a i sama subvencija im još diže cijenu. Porez na nekretninu utječe na cijenu, a pitanje je i kolika je razina poreza”, kazao je Vujčić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI