VUČKOVIĆ PRED INICIJATIVOM TRIJU MORA: Potrebno je jačanje proizvodnje proteinskih krmnih sirovina

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je na sastanku ministara poljoprivrede Inicijative tri mora.

Pritom je izrazila zadovoljstvo što je politički dogovor o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) prepoznao potrebu zadržavanja proizvodno vezanih plaćanja za proteinske usjeve u idućem programskom razdoblju, koje je u Hrvatskoj lani koristilo gotovo 8.000 poljoprivrednih gospodarstva.

Naime, Hrvatska je do sada koristila mogućnost takve potpore u maksimalnom iznosu, a 2020. godine taj oblik pomoći koristilo je gotovo 8 tisuća poljoprivrednih gospodarstava koja su obrađivala ukupno više od 40 tisuća hektara.

Kako se navodi u priopćenju iz Ministarstva, Vučković je s ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goranom Lipavićem sudjelovala u Krakovu na sastanku ministara poljoprivrede Inicijative tri mora, neformalnoj političkoj platformi usmjerenoj na koheziju EU i europskog prostora, koja uz Hrvatsku, uključuje Austriju, Bugarsku, Češku, Estoniju, Latviju, Litvu, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

Središnje teme susreta bile su osiguravanje proizvodnje hrane za životinje bogate proteinima u toj regiji, istraživanje i inovacije prehrambenih sustava te utjecaj ZPP-a na zelenu i digitalnu transformaciju poljoprivrede i ruralnih područja Inicijative tri mora.



Uključenost u brojne projekte vezane za biogospodarstvo

U okviru rasprave o smanjenju ovisnosti Europe o uvozu proteinskih krmnih sirovina, Vučković je naglasila važnost tog pitanja za Hrvatsku zbog utjecaja na konkurentnost sektora stočarstva koji je izložen velikim izazovima i koji se trenutno nalazi u velikim teškoćama.

“Osim dovoljnih količina proteinskih krmnih sirovina potrebno je osigurati i kvalitetu proizvodnje, s naglaskom na proizvodnju soje koja nije genetski modificirana. Uključeni smo u sve relevantne međunarodne projekte i inicijative, a zahvaljujući u suradnji sa znanstvenim institucijama takve vrijedne prakse uspješno približavamo hrvatskim poljoprivrednicima koji iskazuju sve snažniji interes, a površine pod sojom u Hrvatskoj stalno rastu“, izjavila je ministrica.

U raspravi na temu istraživanja i inovacija prehrambenih sustava, hrvatska delegacija je istaknula svoju uključenost u brojne projekte vezane za biogospodarstvo, uključujući i osnivanje platforme za biogospodarstvo te kao prioritet u kontekstu Strategije poljoprivrede istaknula jačanje javnih i privatnih savjetodavnih usluga.

Na sastanku je bilo govora i o jednom od tri glavna stupa Inicijative tri mora – digitalnom sektoru, kojem se u hrvatskoj poljoprivredi posvećuje velika pažnja. Naime, Hrvatska će kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti provoditi digitalnu transformaciju poljoprivrede koja će uključivati uspostavu digitalnih javnih usluga, sustava pametne poljoprivrede i sustava sljedivosti, za što je osigurano 77 milijuna kuna, ističe se u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI