VUČKOVIĆ O GOMILANJU HRANE: ‘Nema potrebe’

Foto: Hrvoje Jelavić

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković za HRT je izjavila kako nema potrebe za gomilanjem zaliha hrane u Hrvatskoj.

Je li opravdana bojazan građana da bi moglo doći do problema u opskrbi tržišta hranom?

– Svaka bojazan je u ovakvim okolnostima razumljiva, ali ponovit ću, u Hrvatskoj se ljudi ne trebaju bojati od eventualne nestašice i nema potrebe od gomilanja hrane, naglasila je Vučković.

Kakva će biti cijena pšenice i njezina dobava?

– Što se tiče Hrvatske, zahvaljujući najvećim dijelom našim poljoprivrednicima, jesenska sjetva je prošla dosta dobro, oni su zasijali više od 5% više površina u odnosu na prethodnu godinu. Pripreme za proljetnu sjetvu, unatoč poskupljenjima umjetnih gnojiva i energenata, prošle su jako dobro i prema mojim podacima, također neće biti pada u površinama, rekla je Vučković.Nije li rast cijena pšenice dobra vijest za poljoprivrednike?

– Vijest je za njih dobra ako im ulazni rast cijena prati i izlazni rast cijena, u protivnom bi osjećali duboko veće poremećaje i veće financijske probleme. S druge strane, to je udar na standard potrošača i zato je Vlada pravovremeno reagirala s izdašnim paketom mjera, kazala je.

Da li se razmišlja o zabrani izvoza pšenice?

– Ograničavanje kretanja unutar EU-a suprotno je Ugovoru o funkcioniranju cjelovite pravne stečevine. Što se tiče nekih ograničenja prema trećim tržištima postoji uredba iz 2015. godine, no država članica mora to obrazložiti Europskoj komisiji koja daje odgovor unutar 15 dana. Taj potez ima svoje negativne strane i u ovom trenutku ne razmišljam o kršenju prava, a prema trećim zemljama taj potez donosi više pluseva nego minusa. No taj problem trajno je povezan za strukturu proizvoda, izvoz, kao i za deficit. Zato nastojimo povezati stočarstvo  i ratarstvo, osobito na kontinentu, i s preradom, zbog toga smo ponudili dodatan set bodovanja. Financiramo one projekte koje Hrvatskoj trebaju, naglasila je Vučković.

Naglasila je da je cilj u Nacrtu strategije do 2030. da Hrvatska proizvodi više hrane.

Osim rata u Ukrajini, što je uzrok rasta cijena hrane?

– Podsjetila bih na ono što se događalo 2021. godine – vremenski uvjeti, ali i nagli, brzi oporavak ekonomija poslije pandemijske godine, sve je to utjecalo na rast cijena. Prvo smo imali potpore stočarstvu jer  je prvi došao na udar zbog rasta cijene stočne hrane. Rat u Ukrajini je sve to pospješio. Rast cijena je prevelik i sigurno predstavlja opasnost za potrošače, kazala je Vučković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI