VUČKOVIĆ KOMENTIRALA ZARAZU ANTRAKSOM: ‘Dosad je uginulo više od 100 životinja, ali nema razloga za paniku’

Tomislav Kristo/Cropix

O epidemiji zaraze antraksom na sisačkom području za Dnevnik Nove TV komentirala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković i odbacila nagađanja da je zaraženo meso završilo na policama trgovina.

“Naravno da nije. Uginule životinje se zbrinjavaju putem ovlaštenog koncesionara za zbrinjavanje mrtvih životinja. Nije završilo i ne može završiti”, rekla je Vučković.

Dosada je uginulo više od 100 životinja, a nove brojke će se znati u subotu oko ponoći.

Objasnila je kako je došlo do zaraze.

“Bakterije se mogu zadržati desetljećima. Mi inače imamo takve bedrenične distrikte u kojima cijepimo preventivno, upravo zbog dugotrajnog zadržavanja bakterije. Hrvatska je među zemljama koja jako dugo preventivno cijepi, nakon što se bedrenica pojavi, čak 20 godina”, istaknula je ministrica.Još uvijek nije poznato jesu li uginula goveda bila cijepljena.

“O tome je rano govoriti. Mi smo reagirali isti tren kad smo primili obavijest, inspekcije su na terenu, veterinari su na terenu. Imamo kapacitete, spremne su i dodatne ovlaštene veterinarske organizacije”, naglasila je.

Dodala je kako nema razloga za paniku.

“Veliki su timovi na terenu. Životinje su odmah i pri samoj pojavi sumnje odvojene, određuju se koridori za prolaz, za privremeni smještaj. Životinje u područjima u kojima se sumnja, ne govorim sad o zaraženim životinjama”, rekla je ministrica.

Zaraza na čovjeka dolazi u bliskom dodiru sa životinjom.

“Najprije treba pričekati sve preglede naših veterinara da bismo vidjeli koliko se raširilo. To je veliko područje. Dva dana će se utvrđivati koridori, obori, privremeni smještaj. Područja su potpuno ograđena. Nakon toga kreće cijepljenje cijelog područja”, naglasila je Vučković.

Dodala je kako su sve službe, uključujući HZJZ su na terenu.

“Situacija je pod kontrolom. Istina je da dugo nismo imali ovako veliku zarazu. No, mi smo reagirali isti tren od pojave sumnje”, zaključila je ministrica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI