Vučićev izaslanik na domjenku SNV-a: ‘Želimo mir i jednaka pravima Srbima u RH kao što imaju Hrvati u Srbiji’

Patrik Macek/PIXSELL

Održan je prijam SNV-a u povodu Božića prema julijanskom kalendaru

Na tradicionalnom prijamu koji u povodu Božića prema julijanskom kalendaru priređuje Srpsko narodno vijeće došao je i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković. Ondje je i izaslanik srbijanskoga premijera Aleksandra Vučića, Vladimir Božović. Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i predsjednica Republike Hrvatske poslali su svoje izaslanike.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac zahvalio se na dolasku svim prisutnim uzvanicima.

“Posebno mi je zadovoljstvo što danas, na ovaj dan, mogu čestitati Božić onima koji su ga slavili prije kratkog vremena, vjernicima Katoličke i drugih crkava. Svima koji su ovdje ili koji nas mogu čuti i gledati želim sve najbolje u 2017. godini, sve najbolje što od nje možemo dobiti i sve najbolje što u toj godini jedni za druge možemo učiniti”, kazao je Pupovac.

“Prije godinu dana kada smo se okupili u ovoj dvorani, imali smo vladu na odlasku i vladu na dolasku. Bili smo u svojevrsnom intermezzu. U vremenu koje ni po čemu nije nalikovalo na intermezzo, nego je bilo burno, neizvjesno i po mnogo čemu konfliktno i zabrinjavajuće. Početak ove godine dočekali smo u drugačijoj atmosferi. Nakon izbora dobili smo okolnosti smirenja, dobili smo okolnosti onoga što je obećavalo odsutnost konflikata i posvećenost društvenim problemima, važnim pitanjima hrvatskog društva, države, svih građana uključujući i one srpske nacionalnosti. Za to sasvim sigurno imamo mnogo zahvaliti premijeru Andreju Plenkovićui onome što je on donio sa svojim političkim programom, ali isto tako i svim drugim zastupnicima i akterima političkog života. Da nije bilo ploče u Jasenovcu, ta atmosfera i iščekivanje sigurno gotovo ničim ne bi bilo stavljeno u sjenu. Ovako smo u ovu godinu ušli s nadom i vjerom u bolje sutra, ali i sa sjenom na toj nadi i sa osjećajem zabrinutosti koje iz te geste, iz toga čina, na tome mjestu, ne može a da ne bude proizvedeno”, izjavio je između ostalog Pupovac.

“Ono što dijelimo svi međusobno – smrt jednoga od nas ne može biti razlog za negiranje smrti drugoga od nas. Stradanje jednoga od nas ne može biti razlog za vrijeđanje spomena i sjećanje na stradanje bilo kojega drugoga od nas, pogotovo ne na takvome mjestu, na mjestu historijskoga stradanja, na mjestu historijskoga posrnuća koje se među nama dogodilo, a reći ću i to – na mjestu na kojemu je u 20. stoljeću vjerojatno na jednom mjestu stradalo najviše pripadnika hrvatskog naroda. Ne spominjem ni Srbe ni Židove ni Rome, nego Hrvate koji su zbog političkog neslaganja i političkih ideja bili žrtve jednom groznom mjestu i stratištu”, kazao je Pupovac.



Nakon osvrta na pripadnike srpske nacionalnosti u Hrvatskoj i njihovim pravima, Pupovac je poželio sretan Božić tradicionalnom porukom “Hristos se rodi”.

Potom su se među ostalima obratili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te premijer Andrej Plenković.

Ovom prigodom bit će uručene godišnje nagrade SNV-a za doprinos razvoju srpskih institucija “Nagrada Nikola Tesla”, za humanizam “Nagrada Diana Budisavljević”, za antifašizam “Nagrada Gojko Nikoliš” te za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa “Nagrada Svetozar Pribičević”.

Na domjenku Srpskog narodnog vijeća obratio se i izaslanik Vlade Srbije Vladimir Božović.

“Braćo Srbi i sestre Srpkinje, dozvolite mi da vas sve pozdravim u ime Vlade Republike Srbije i u ime Aleksandra Vučića. Srbima u Hrvatskoj želim ostvarivanje svih prava prema europskim standardima, a koje Srbija omogućava Hrvatima u Srbiji. Srbija želi najbolje moguće odnose s Hrvatskom. Tragičnu i strašnu prošlost ne možemo promijeniti, niti zaboraviti, ali možemo i moramo mijenjati sadašnjost i budućnost. To nam mora biti zajednički cilj i obaveza. Narod s jasenovačkim cvijetom na srcu i duši neće ni pred kim pognuti glavu, nego će gledati naprijed u bolju budućnost. Svim Srbima i svim institucijama u Hrvatskoj upućujemo poruku zajedništva iz sloge uz obećanje matične države Srbije da će ih braniti svim raspoloživim sredstvima kad budu ugroženi. Mir Božji, Hristos se rodi!”, poručio je Božović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI