Vučić se požalio američkom veleposlaniku: ‘Iskoriste utjecaj i upozorite Prištinu da svojim potezima ugrožava mir i stabilnost u regiji’

screenshot

Vučić je zatražio i potporu Kine nakon najave o formiranju kosovske vojske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je, u odvojenim razgovorima s veleposlanicima SAD-a, Rusije i Kine u Beogradu, ukazao na moguće posljedice u regiji zbog pristojbi koje je uvela kosovska vlada na robu iz Srbije i BiH i najavljenog formiranja vojske Kosova 14. prosinca.

Vučić je zamolio američkog veleposlanika Kyla Scotta da SAD „iskoriste politički utjecaj i upozore Prištinu da svojim potezima ugrožava mir i stabilnost u regiji“, priopćeno je iz ureda srbijanskog predsjednika.

Poslije sastanka s Vučićem američki veleposlanik objavio je poruku na Twitteru u kojoj je napisao da SAD i EU dijele zajedničko uvjerenje da Kosovo treba ukinuti carinske pristojbe Srbiji i BiH.

Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova jedini je put ka stabilnosti i napretku. Potrebne su mirne glave i hrabro vodstvo. SAD i EU su ujedinjene u uvjerenju da pristojbe treba ukinuti”, poručio je američki veleposlanik u Beogradu.

Scott nije komentirao najavu formiranja kosovske vojske, što Srbija vidi kao „novu opasnu mjeru na štetu sigurnosti i stabilnosti“, ocijenila je Radio-televizija Srbije.



S Vučićem su razgovarali i ambasadori Kine i Rusije, a ruski veleposlanik Aleksandar Čepurin prištinske pristojbe na uvoz robe iz Srbije nazvao je „farsom”, uz ocjenu da bi njihove „posljedice mogle biti brojne“.

Vučić je zatražio i potporu Kine nakon najave o formiranju kosovske vojske, te je veleposlanika Li Manxanga zamolio da “redovito izvješćuje kinesko vodstvo o razvoju situacije na Kosovu“, priopćeno je uz Vučićeva ureda.

Kosovski dužnosnici priopćili su, poslije posjeta europskog povjerenika za proširenje i susjedsku politiku Johannesa Hahna Prištini u ponedjeljak, da će pristojbe ostati na snazi dok Srbija ne prizna neovisnost Kosova.

Vlasti u Prištini najavile su za 14. prosinca formiranje vojske Kosova, što Beograd vidi kao dodatno ugrožavanje stabilnosti i mira u regiji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI