VUČIĆ ODUŠEVLJEN DOLASKOM MERKEL: ‘Ne mogu zaboraviti potporu kad su nam Hrvati uvodili sankcije’

Foto2: B.P/PIXSELL

Angela Merkel nakon 16 godina odlazi s funkcije njemačke kancelarke. No prije toga je čeka posljednje vanjsko politička turneja.

U ponedjeljak u Beogradu započinje  svoju zapadnobalkansku turneju, a prvi u nizu razgovora je s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji drži da je njezin dolazak “velika čast za Srbiju”.

Iz ureda njemačke kancelarke još je ranije najavljeno da će u središtu razgovora biti bilateralni odnosi, ekonomsko-politička pitanja i pitanja europske perspektive, dok srbijanski šef države dolazak njemačke kancelarke vidi i kao “prigodu da joj se izrazi zahvalnost za sve što je tijekom dugog i uspješnog mandata napravila za Srbiju i regiju”.

Istaknuvši kako je s Merkel uvijek imao otvorene razgovore, Vučić je istaknuo i njezinu ulogu u pogledu poticanja ulaganja u Srbiju, te posredovanja u gospodarskom sporu s Hrvatskom.

“Nikada neću zaboraviti potporu koju nam je dala 2015. godine kao i kada su nam Hrvati uvodili sankcije zbog migranata i što je poticala investicije. Njezini ministri rade na dovođenju investitora, a toga ne bi bilo da nije nje”, rekao je Vučić  novinarima na ceremoniji otvorenja pogona njemačke tvrtke “Leoni”.



On je zahvalan njemačkoj kancelarki i na potpori koju pruža regiji kroz Berlinski proces.

Kako je najavljeno iz Vučićeva ureda, Merkel će sletjeti u zračnu luku “Nikola Tesla” oko 16 sati, ceremonija svečanog dočeka je u 18 sati ispred Palače Srbija, potom slijedi razgovor s Vučićem, a zatim zajednička tiskovna konferencija.

Merkel će se u Beogradu sastati i s predstavnicima civilnog društva zapadnog Balkana, a u utorak putuje u Tiranu gdje je očekuje sastanak s albanskim premijerom Edijem Ramom, a potom i razgovori s šefovima vlada zapadnobalkanske šestorke, te odvojeni sastanci s premijerima Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije i Kosova.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI