Vučić ne očekuje sankcije zbog kupnje ruskog raketnog sustava Pancir S1

Pedja Milosavljevic/Cropix

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju kako nema sumnje da će se Srbija naći pod pojačanim pritiskom zbog kupnje ruskog sustava za protuzračnu obranu (PZO) Pancir S1, ali ne vjeruje da će zbog toga biti na udaru američkih sankcija jer kupnja nije bila tajna.

Vučić je, u povodu isporuke prva dva od šest raketnih sustava Pancir S1 koji su jučer dopremljeni u Beograd iz Rusije, u intervjuu za TV Prva rekao kako je Srbija jedina u regiji koja ima taj PZO sustav.

Naglasivši kako se radi o „skupom, ali iznimno vrijednom oružju“, Vučić i rekao kako da nema sumnje da će nabava Pancira S1 istodobno biti razlog da se povećavaju pritisci na Srbiju.

Komentirajući izjavu američkog generala Bena Hodgesa, koji je upitao od koga se to Srbija treba braniti, Vučić je rekao da je Srbija neovisna zemlja te da će sama odlučivati koje će oružje kupovati.

„Moje protupitanje generalu Hodges je sljedeće: ’Zbog čega ste, dragi generale, prodali Hrvatima ’Kiowa’ helikoptere sa ’hellfire’ raketama? Zašto su naši njemački prijatelji prodali Pancer haubice Zagrebu?’ Na ta pitanja naravno nema odgovora“, rekao je Vučić, naglasivši kako je Srbiji važno da bude jaka.



„Malo je onih koji bi željeli da Srbiju vide snažnu i jaku, ali ima mnogo onih koji bi voljeli da nas vide ponižene i slabe. Hodges nije neprijatelj Srbije, ali Srbija kao suverena i neovisna zemlja donosi po pitanju naoružavanja odluke koje su u najboljem interesu naše države“, rekao je Vučić.

‘Sami donosimo odluke koje su u interesu Srbije’

U povodu isporuke Pancira S1 Beogradu, bivši glavni zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi zapitao se u komentaru za Glas Amerike (VOA) „čemu ovi sustavi služe“ i „od koga Srbija smatra da se treba braniti“.

„Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu prijetnju Srbiji”, rekao je Hodges, sugerirajući kako bi Srbija „na mnogo bolji način mogla ulagati dragocjena sredstva“, izgrađivati infrastrukturu i otvarati radna mjesta, „što bi mladim građanima Srbije gradilo vjeru u bolju budućnost“, prenio je Glas Amerike.

„Zadržavamo pravo za sebe kao suverena i neovisna zemlja da donosimo odluke koje su u najboljem interesu za nas. Hvala na savjetu, uzet ćemo u obzir njegove primjedbe i nastaviti raditi najbolje za našu zemlju“, rekao je Vučić dodavši kako ne želi ni komentirati zašto SAD i Turska naoružavaju Prištinu.

Na pitanje kako vidi raniju izjavu zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika Matthewa Palmera da bi se Srbija mogla naći na udaru američkih sankcija zbog nabave oružja iz Rusije, Vučić je naglasio kako Srbija nije skrivala kupnju Pancira S1, te da su se te kritike odnosile na eventualnu nabavu sustava S400.

„Besmisleno je da nam uvode sankcije zbog Pancira“, zaključio je Vučić, uvjeren da sankcija neće biti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI